Gradski vijećnici jučer su uskladili Statut Grada Zadra sa Zakonom o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, prema kojem se broj vijećnika u sljedećem sazivu smanjuje s 31 na 27, te broj zamjenika gradonačelnika s dvoje na jednoga. Oporbeni vijećnici najviše su zamjerki imali na pojedine odredbe koje reguliraju nazočnost vijećnika na sjednicama.

- Imamo vijećnike i u Gradskom vijeću i u Županijskoj skupštini koji ne uzimaju godišnji odmor, neplaćeni dan, a primaju istovremeno i plaću i vijećničku naknadu, To možete ako ste u HDZ-u, a ako ste u oporbi život vam je onemogućen na mnogim razinama. Niste se potrudili da kao Grad Pula imamo sjednicu jednom mjesečno, u 17 sati, kako bi na njoj mogli svi sudjelovati. Zbog zakonskih izmjena oporbeni vijećnici mogli bi u sljedećem sazivu biti u situaciji da budu onemogućeni u svom radu. Neki su i danas na sjednici, a ne koriste ni godišnji odmor niti neplaćeni dopust, upozorio je Jure Zubčić (SDP).

Ante Rubeša (Akcija mladih) rekao je kako njegov kolega Marko Pupić Bakrač ima problema dobiti slobodan dan za svaku sjednicu Županijske skupštine, iako radi u državnoj firmi, a umjesto toga "novinari na kvazihadezeovskim portalima snimaju ga kad nije na radnom mjestu i pišu pamflete". Također, pitao je zašto je sjednica sazvana izvan propisanog roka od tri mjeseca.

- Rok sazivanja sjednica počinje se računati od sljedećeg dana, u ovom slučaju 23. prosinca, dakle sjednica je sazvana u roku. Isto tako, radi se o instruktivnom roku a ne prekluzivnom, odgovorila mu je predsjednica Odbora za statut i poslovnik Milena Ikić.

Donesene su i izmjene Poslovnika, prema kojima će se vijećnicima materijali dostavljati elektronskim putem, a umjesto dizanjem rukama vijećnici će glasati elektronski. Irena Dragić i Ante Rubeša zapitali su se hoće li biti pogodovanja u nabavi tableta i hoće li se poštivati javna nabava, s obzirom na kratke rokove, no odgovoreno im je kako su tableti već nabavljeni.

Zubčić je predložio da Grad Zadar uvede novinu u plaćanju vijećnika, koji ne bi imali zajamčenu naknadu, nego bi ona ovisila o aktivnosti na sjednicama.

- Ovako imamo situaciju da nekima ne znam ni glas, oni dobiju materijale, drže ih kod sebe, za sve prijedloge HDZ-a glasaju, ako nešto predloži oporba, za to su protiv i tako "zasluže" svoju naknadu.