Posljednji izvještaj u ovom sazivu gradonačelnika Branka Dukića, kojeg su kao i do sada pisali pročelnici po svojim resorima, ovaj put je imao i dimenziju političke kampanje. Dukić je dao presjek onog što je obećao i onog što je napravio. Uključio je tu i projekte kojima Grad Zadar nije nositelj, kao što je obnova rive, gradnja menze i studentskog doma, Gaženice, Poliklinike...

Očekivano, navode iz izvještaja "na nož" su dočekali oporbeni vijećnici koji su također iskoristili priliku za predizbornu kampanju u dvosatnoj raspravi.

SDP-ov Daniel Radeta ustvrdio je kako će Dukić ostati u sjećanju kao najgori gradonačelnik, stavljajući mu u "grijehe" Ritu Oru, Maria Paleku, prijatelja Kneževića, direktora "tzv. HNK Zadar", a zatim i deponije u šumama koje su u potpunosti zagađene. Radeta je podsjetio na upravu Čistoće u kojoj, istaknuo je, 50-oro njih ne rade ništa, jer su radili kući i prije korone.

- U komunalnim poduzećima akumuliraju se ogromni prihodi, a novac se ne vraća Zadranima. Obala i lučice pokazala se najnespješnijom tvrtkom, a zanimljivo je kako određeni ljudi bez obrazovanja i škole tamo napreduju. Više su na kavama nego na radnom mjestu, rekao je Radeta i zaključio kako uspjesi nisu realno vidljivi prostim okom.

- U četiri godine ste napravili samo sat u Jazinama. Danas nam pričate o velebnom projektu rekonstrukcije rive, a zapravo niste u stanju obnoviti pet metara u Foši. Sve što sam snimio dronom, završilo je u ogradi (Tehnička škola, op. a.). Ostali ste zabilježeni kao kandidat koji je najavljen iz Šibenika i izuzetno mi je krivo što ste svoj doktorski put kompromitirali politikom, poentirao je SDP-ov vijećnik.

Na njega se nadovezao vijećnika AM, Ante Rubeša koji je izvještaj Gradonačenika proglasio "neozbiljan testament gradonačelnika petog grada u Hrvatskoj." 

- Grad su ljudi, a vi se volite hvaliti s infrastrukturnim potezima. Tu su Vrata Zadra koji se neće izgraditi nikada, prodaja naselja Arbanasi gdje natrpavate, gušite i uništavate najstariji predio grada Zadra, a gdje je tek devastacija naselja Belafuža gdje se gradi "Mamutica". 

- Ja bih volio da dođete i pogledate kako je teško doći do crkve. Kad se tu doseli 900 stanara, ja stvarno ne znam gdje će sav taj promet teći i kroz koje koridore. Pripadnici vaše stranke izigrali su Dogus grupu, a vi u cilju lokalne kampanje opet otvarate nekakve razgovore, a niste ni svjesni što izgovarate u političkom zanosu. Jedna od glavnih prometnica Obala kneza Trpimira zatvara se zbog svakog većeg juga. Zašto ne kontaktirate Ministarstvo nadležno za pomorsko dobro i zaštitite tu prometnicu?! S gradnjom škole na Novom Bokanjcu doslovno financiramo Katoličku crkvu, podsjetio je  Rubeša uz pitanje zbog čega se zemljište za nogostup i širenje Tuđmanove ne uzme od HDZ-ovca Pere Špike.

U obranu HDZ-ove gradske politike javila se predsjednica Kluba, Elvira Sterle.

- Grad Zadar je unatoč nepovoljnim okolnoisti uspio zadržati stabilnost, red i kvalitetu života te nije stao sa započetim investicijama. Dio kritika oporbe odnosi se na birokratske razlike između potreba lokalne samouprave i resornih nadležnih institucija koji su ponekad prevelika kočnica u realizaciji projekata, iako u tome ne treba tražiti izgovor. Želimo vjerovati gradonačelniku da će uvažiti kritike i da će Zadar postati Zeleni grad, u kojem smjeru treba snažno zakoračiti, predizborna je želja HDZ-ove vijećnice.

SDP-ov vijećnik Jure Zubčić replicirao je kazavši kako je ugovor za hospicij iz 2019. godine. Za projekt Vrata Zadra slušamo od 2008., za hotel Maraska od 2017., za obnovu Trga sv. Frane od 2016. godine... Je li vi shvaćate koliko to sve traje? Tu je krivac nesposobnost gradske uprave, zaključio je Zubčić.

Nakon što je HDZ-ov vijećnik Ivan Dražović izašao s pohvalom za korona mjeru prema obrtnicima, replicirala mu je SDP-ova Danijela Vukoša.

- Članovi HDZ-a me nikad neće uvjeriti da vole grad više od mene koja sam članica SDP-a. Njezin stranački kolega Ivan Matešić rekao je Dukiću da je trebao podnijeti ostavku zbog Mercedesa, dok je Irena Dragić imala potrebu nadopuniti gradonačelnikovo izvješće.

- Omaškom se tu ne spominje dovođenje prijatelja na rukovodeća mjesta, plaćanje PR-ovca Jerka Trogrlića u iznosu većem od 10 tisuća kuna mjesečno, ubijanje nogometa i košarke, otvaranje benzinskih crpki koje danas zjape prazne, darovanje Crkvi 18 tisuća kvadrata za Pastolarni centar i 25 milijuna kuna kredita za školu na Novom Bokanjcu, nabrajala je Dragić. 

Ante Kolega, vijećnik HDZ-a osmislio je slogan za Dukićevu političku kampanju: "doktor Branko Dukić - gradonačelnik koji uspješno rješava probleme građana".

- Postali smo turističko-pekarsko središte i zapravo smo imali sreće što se ne mogu održavati veliki koncerti, jer što bi nas čekalo nakon Rite Ore, smatra vijećnik AM, Kristijan Kotlar.

- Mocire gradite desetljećima, Nadbiskupija je pošteno izigrala Grad, zatvaranje deponija kasni, a Vrata Zadra zaključajte i bacite ključ jer ih ionako nikada nećete otvoriti, poentirao je vijećnik  Mladen Malta.

Vijećnik AM, Antonia Baus utvrdio je kako je Split pojam kad je riječ o preizbetoniranom gradu. A čak i on ima više zelenila nego Zadar. To je HDZ-ova ostavština, a gradonačelnik vrhunski majstor prodavanja magle, kazao je Baus.

Na sve te rafale oglasio se i ponositelj izvještaja, gradonačelnik Branko Dukić.

- Na kraju četiri godine mogu samo reći da sam miran sa sobom. Unatoč teškim vremenim,  ulažemo milijardu i pol kuna u infrastrukturu Grada Zadra koji ide prema naprijed. Vjerujem da ćemo dalje zajedno s Vladom raditi na dobrobiti građana, pogotovo po pitanju prometa, zelenih površina, sportskih terena i stanogradnje. Imperativi su zatvaranje odlagališta na Diklu i nabavka linearnog akceleratora, referirao se Dukić u istom duhu političke kampanje.