Iznenađenje u ovotjednom ročišniku Općinskog suda u Zadru je slučaj protiv Rena Sinovčića, koji je epilog dobio još prije dvije godine kada je nekadašnji vlasnik VOX-a nepravomoćno osuđen za produljeno djelo klevete na račun bivšeg predsjednika GO SDP-a Antuna Novoselovića.

Novoselović je tužbu podnio još 2014. godine nakon što ga je Sinovčić za govornicom Gradskog vijeća prozvao za silovanje samohrane majke. Te teške optužbe ubrzo je odbacilo Županijsko državno odvjetništvo, a s obzirom na to da je Sinovčić imao politički imunitet za izjave iznesene na sjednici, predmet privatnog spora bili su novinski članci koji su se kasnije provlačili kroz njegove medije. Pet godina trajala je Novoselovićeva bitka da skine tu ljagu sa svog imena. Sinovčić je izbjegao ročišta, a kada je konačno iznio svoju obranu, u kontradiktornom iskazu je rekao kako Novoselovića nikad nije optužio za silovanje, ali i da silovanje može biti i poljubac i ugriz.

Zbog klevete sudac Ante Bačić izrekao mu je novčanu kaznu u iznosu od 400 dnevnih dohodaka, odnosno 27.504 kune. U lipnju 2019. godine na tu je presudu izjavljena žalba, a odgovor je stigao tek početkom ovog mjeseca, kada je Županijski sud u Šibeniku ukinuo prvostupanjsku presudu protiv kontroverznog zadarskog poduzetnika, prilikog čega je kao razlog naveo "bitne povrede ZKP-a".

Što stoji iza toga, detaljno nam je na naš upit naveo glasnogovornik Općinskog suda u Zadru, sudac Davor Dubravica:

- Odlučujući po žalbi na presudu Općinskog suda u Zadru broj K-335/2014, drugostupanjski Županijski sud u Šibeniku je dana 25. veljače 2021. utvrdio da je prvostupanjski sud pravilno utvrdio činjenično stanje, u odnosu na događaje opisane pod a, b i c, prvo utvrdivši da su u sva tri intervjua ostvarena obilježja kaznenog djela klevete, da se prenosilo nešto što je škodilo časti i ugledu privatnog tužitelja, da se radi o neistinitim činjeničnim tvrdnjama, za koje okrivljenik znao i bio svjestan da su neistine i da na takav način škodi časti i ugledu privatnog tužitelja. Također i sve druge činjenice prvostupanjski sud je pravilno utvrdio i obrazložio kroz provedene dokaze.

Međutim, drugostupanjski sud je prihvatio žalbu okrivljenika Rene Sinovčića, ukinuo prvostupanjsku presudu i spis vrati na ponovno raspravljanje a iz razloga što izreka presude sadrži i dio teksta „nakon što je prethodno dana 9. svibnja 2014. godine u Zadru, koristeći svojstvo vijećnika grada Zadra, sa govornice vijeća na javnoj sjednici, za koju je znao da se medijski i javno prati, izvan dnevnog reda, Antuna Novoselovića, također vijećnika grada Zadra, rekao: "U ovom gradskom vijeću sjede ljudi koji se predstavljaju kao moralna vertikala i koji mene gradonačelnika prozivaju za kriminal. Antun Novoselović me proziva i šalje mi policiju, a on je prije šest godina silovao jednu samohranu majku koja je pred njim bježala i skupljala krvavu robu, on je kriminalac najgore vrste, sramota je da takav čovjek sjedi u gradskom vijeću", što su objavili doslovno svi hrvatski mediji, pa tako i večernji.hr, voxportal.hr, Zadarski list, HTV, RTL, NOVA TV i dr.

Drugostupanjski sud smatra da ostavljajući taj dio u izreci presude on predstavlja sastavni dio izreke po kojoj je isti oglašen krivim za ovo kazneno djelo, pa ostavljajući ga na takav način, ne bi se radilo o tome da bi taj tekst bio nekakvo pojašnjenje u smislu daljnjeg slijeda inkriminacije koja se okrivljenik stavlja na teret i za koju je oglašen krivim, a to zato što pravomoćnost presude obuhvaća kompletnu izreku, pa bi onda to i govorilo o tome da bi okrivljenik bio odgovoran i za taj dio.

Novo ročište zakazano je za 25. ožujka.