Centar za oporavak morskih kornjača Aquarium Pula objavio je kako je na put oporavka krenuo Karlo Albano, odrasla jedinka - mužjak glavate želve, duljine oklopa 76 cm!

Pronađen je 17. ožujka. 2021. u Parku prirode Telašćica (Rt Vidilica) kako pluta te je bio privremeno smješten u zadarskoj veterinarskoj ambulanti Puntamika. Iz Zadra su ga preuzeli djelatnici veterinarske ambulante Pula, a u pulskom Centru, na odjelu za intenzivnu njegu u bateriji S. Giovanni (ex Terasa Verudela) pripremiljen je bazen s morskom vodom koja će se postupno zagrijavati.

- Budući da životinja nema vanjskih ozljeda, ali ima poremećaj kontrole plovnosti, sumnjamo na pothlađenje, ali i moguću upalu pluća ili probavnog trakta. Upala pluća najčešće nastaje zbog zaplitanja kornjača u mreže i inhaliranja morske vode. U tijelu tada nastaju plinovi, koji su lakši od vode pa joj ne dozvoljavaju ponovo zaranjanje. Uslijed niskih temperatura, moguća je i pothlađenost jedinki koja uzrokuje usporavanje metabolizma, a time i smanjenje imuniteta jedinke. Traumatske ozlijede glave također mogu biti uzrok poremećaja plovnosti. Isto tako, gutanje krutog otpada, npr. plastičnih vrećica ili nekih drugih predmeta (udica parangala) mogu uzrokovati nastajanje plinova i upalnih procesa u probavilu. Naime, kornjače nemaju dobar vid i često zamjenjuju otpad za hranu, objasnili su iz Centra.