Nakon dugogodišnjeg procesa i burnih javnih rasprava na ponovljenom uvidu za Urbanistički plan uređenja Karme, prijedlog UPU Bregdeti izazvao je još veću oluju među mještanima Arbanasa. U pitanju su Arbanasi kao lokalna zajednica koja je prvi put pokazala otvorenost u obrani svojih interesa te otpor od nametanja tzv. viših i nečijih interesa u slučaju Bregdeti.

U Odjelu za graditeljstvo i prostorno uređenje i izrađivač Plana, arhitekt Pero Marušić i sam podrijetlom iz Arbanasa, ne mogu dokučiti zbog čega se odbija novi prijedlog Plana kada se napravilo sve što su iz MO Arbanasi tražili.

Ukoliko se zanemari konstruktivan angažman oporbenih gradskih vijećnika, pitanja, sumnje i sam interes mještana Arbanasa, uopće se ne spominju u izvještaju dnevne novine u kojoj je dan ranije s razlogom ponovljena bajkovita vizija istočnog dijela grada, nazvana Zadar 2. Glavnu riječ u istom izvještaju imao je zamjenik pročelnika Matko Segarić koji je iznimno bio pripremljen za ulogu uvjeravanja i tumačenja predloženog plana, u kojem su isticani javni interesi Arbanasa kao prioritet.

Sudeći prema napisanim, izrečenim i uloženim primjedbama MO Arbanasi, koje potpisuje predsjednik Zvonko Rogić, oni u to ne vjeruju.

Prvo zato što se u svojim primjedbama pozivaju na načelo prostornog planiranja, a to je da se zaštite javni i pojedinačni interesi i inzistiraju na prvenstvu javnih sadržaja, u prvom redu prometnicama u Bregdeti s izlazima na Ulicu braće Perice. Tražili su opet prometnu studiju, a u odnosu na prošli prijedlog UPU Bregdeti, novina je četverotračna cesta Gaženica - Grad iz neobavezujuće studije Radionice Marušić. Iz MO Arbanasi u svojim su primjedbama pitali - zbog čega ona nije uvrštena u obuhvat predloženog Plana?

Iz MO Arbanasi tražili su da se smanje koeficijenti izgrađenosti kako se ne bi dogodila apartmanizacija "u visinu i širinu", na što je primjedbama upozorio i vijećnik Antonio Baus, građevinar po struci. Među osam primjedbi MO Arbanasi zahtijevaju se i uvjeti provedbe svih zahvata, te među ostalim odredba po kojoj nema nove stanogradnje bez da se prvo riješe prometnice, trgovi, parkiralište i zelene površine.

Iz Grada Zadra im poručuju - toga ne može biti bez da se prvo usvoji UPU Bregdeti, a nema novaca za gradnju javnog dok se ne dobije komunalni doprinos od privatnog investitora.
Njih, kao naručitelja Plana, nije ni bilo na javnoj raspravi (za razliku od turskih investitora iz Dogus grupe koji su bili otvoreni sa svojim namjerama na javnoj raspravi izmjena plana Maraska).

Plan Bregdeti ima obuhvat od 11.4 hektara. Više od polovice terena je u vlasništvu Hrvatskih željeznica, dok su Beta i Nautilus upisani na pet hektara vlasništva nekadašnje Zadranke.

Ono čega se se Arbanasi najviše boje, uz prometne čepove, je to da će ih novi stanari u Bregdeti brojačano nadmašiti.

Nema sumnje da iz svih tih razloga oni neće ni političkim pritiskom pristati na taj Plan, pa bi možda najbolje rješenje bilo da se osnuje novi mjesni odbor koji bi se u spomen iz kolektivne memorije mogao nazvati Zadranka. I tako je na tom prostoru predviđena nova crkva, vrtić, škola.... ali i nogometno igralište po standardima FIFA-e. A toga se Arbanasi neće nikad odreći.

Javni uvid za primjedbe traje do 26. ožujka. Ako broj i vrsta primjedbi nadmaši zakonsku formu, predloženi UPU Bregdeti, doživjet će i treću transformaciju.

Viječnica ili vijećnica, Bregdeti ili Bregdetti - službeni putokaz gradske uprave