Buran početak današnje javne rasprave o prijedlogu Urbanističkog plana uređenja mješovite namjene Bregdetti, koja se zbog velikog interesa građana odvija u četiri termina.

Zaštitari su iz gradske vijećnice izbacili šefa zadarskog SDP-a Daniela Radetu. On se prijavio za raspravu u 10 sati, no svrstan je na popis za 13 sati o čemu, kaže, nije imao informaciju.

- Pod krinkom epidemioloških mjera gradskim vijećnicima se onemogućava rad. S obzirom na to da se stručna suradnica SDP-a Zadar, Mila Butić, također prijavila, od stručnih službi i pročelnika Darka Kasapa sam zatražio da uđem kao njena zamjena. Međutim, niti onda mi nije omogućen ulaz. Dakle, broj ljudi u vijećnici potpuno je nebitan. Problem je u imenu i prezimenu, poručuje Radeta.

Šef zadarskog SDP-a zbog toga je dva puta pozvao policiju, ali do 11:30 sati nisu stigli. Kako nam je rekao, službenici, koje je sreo na trgu, o tome nisu imali informaciju.

Radeta smatra kako se raprava trebala odgoditi dok se za njezino održavanje ne steknu uvjeti.

- Po pravilniku o javnim raspravama ne postoji ograničenje vremenskog trajanja i broja ljudi. Odluka koju su gradske vlasti samostalno donijele tijekom večeri predstavlja sumrak demokracije. U najmanju ruku rasprava se mogla održati na otvorenome, no smatram da se trebala odgoditi do daljnjega, s obzirom na velik broj zaraženih u Arbanasima koji su me zvali jer ni na koji način ne mogu prisustvovati raspravi. Arbanasi su dosad stotinu puta izigrani, sjetimo se samo nogometnog igrališta i činjenice da djeca nikad nisu dobila zamjensko. Ovo je još jedna prijevara u režiji vladajućih i nastup u kojem je privatni interes nauštrb javnog, poručuje Radeta.

Oporbeni vijećnici danas su razdijeljeni kroz termine, a već se prva rasprava odužila preko planiranih sat i pol vremena. Gradska uprava za to vrijeme izgleda kao da je pod opsadom - na ulazu su dvojica zaštitara i pripadnici Civilne zaštite, a ispred vijećnice građane dočekuju još dvojica zaštitara koji ih traže dokumente.