Ovog su tjedna počeli radovi na uređenju kompleksa sv. Nikole koji bi se, prema projektu arhitekta Ante Uglešića, za 19 mjeseci trebao preobraziti u prostor novih sadržaja kulture, edukacije i turističke zanimacije.

Vlasnik tog prostora je UNESCO-ov Međunarodni centar za podvodnu arheologiju (MCPA), čiji je ravnatelj Mladen Pešić početkom ovog mjeseca potpisao ugovor s vlasnikom Krekić Avangrada za izvođenje radova u vrijednosti od 24.4 milijuna kuna s PDV-om.

Ukupna vrijednost EU projekta je 29.9 milijuna kuna, od čega je 85 posto ugovoreno iz ITU programa Grada Zadra, dok će ostatak iznosa pokriti Ministarstvo kulture i medija kao osnivač te državne ustanove u Zadru.

U taj iznos je uključeno i opremanje tog povijesnog zdanja koji će dobiti suvremene sadržaje. Tehnički se radi o uređenju pet prostornih jedinica na površini ukupno 1.000 četvornih metara. U sklopu toga će biti uređeno i dvorište kao moguća ljetna scena, što je na prezentaciji u kolovozu prošle godine istaknuo arhitekt Uglešić koji je još 2014. godine napravio idejno rješenje.

Nema više parkiranja ispred dvorišta kompleksa sv. Nikole

Iz sadašnjeg prostora uklanja se bunker, a na njegovo mjesto izgradit će se novi paviljon, otvorenog tipa.

- To je objekt koji će se nalaziti između prijemne zgrade koja nam je do sada služila za galeriju i naše radne zgrade. U njoj ćemo za dvije godine imati eksperimentalnu arheologiju, organizirati radionice za djecu, građane i turiste. Bit će to nešto novo i nadamo se atraktivno za posjetitelje, približio je ravnatelj MCPA projekt koji bi se za dvije godine trebao pretvoriti u zbilju. U zgradi  na ulazu i dalje će biti prijem te će se  urediti prostor i za suvenirnicu i knjižaru budućeg kompleksa MCPA.

Glavno mjesto je prekrasna crkva sv. Nikole koja će imati dvije bočne galerije na katu dok će prizemni dio i dalje imati multimedijalnu namjenu. I dalje će služiti kao koncertni prostor, ali će biti mjesto i prezentacije samog Centra i povelje UNESCO- a kojom se oni rukovode u svom radu, ističe ravnatelj Pešić.

U proteklih šest godina provodila su se arheološka istraživanja u kojima su se iskopali nalazi sve do antičkih slojeva Zadra. Ipak najzanimljiviji je dio iz vremena kada je to bila vojarna i vojna bolnica. Među ostalim pronađeni su ostaci tadašnje ambulante u kojoj su se ispitivale spolne bolesti, a otkriveni su i kosturi. Tu su se pokapali oni koji su umirali u bolnici. Među njima je bilo i onih koji su okončali od spolnih bolesti, što je utvrđeno naknadnim analizama kod prof. Marija Šlausa.

O tome i ostalom više će se znati kada se osmisli prezentacija povijesti tog kompleksa koja je malo poznata i Zadranima. Mnogi se sjećaju tek palače Guli kao mjesta u kojem su obitavali Romi, na čuđenje novih genaracija Zadrana.