Treću godinu zaredom u gradskom proračunu rezervirano je okruglih milijun kuna za održavanje plaža, programa koji je postao puno više od površinskog uređenja. Na što će se konkretno u 2021. godini utrošiti taj iznos, pitanje je koje smo uputili pročelniku Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša, Robertinu Dujeli.

- Nakon što smo proteklih godina uredili kupališta na Punti Bajlo, Puntamici i Marexu, i u tekućoj 2021. nastavljamo istom dinamikom. I dok UO za prostorno uređenje i graditeljstvo podiže plažu u Diklu, a UO za EU fondove završava prvi fazu najvećeg i najzahtjevnijeg projekta uređenja plaže na Kolovarama, naš odjel u iščekivanju finalizacije tih radova, započinje s obnovom šetnice na plaži u Petrčanima - Punta Skali, navodi Dujela.

Da će Petrčane biti jedno od fokusa u 2021. godini, moglo se iščitati iz pročelnikovog odgovora na vijećničko pitanje Duje Stanišića (Most) koji je kao mještanin Petrčana upozorio na loše stanje te plaže koju posjećuju brojni Zadrani.

Kao i dosad, na zahvatima će biti angažiran Stipčević, koji je nedavno od Grada Zadra dobio novi četverogodišnji posao na održavanju javnih površina. U trenutku kada vodička tvrtka Minigradnja krajem travnja dovrši građevinske radove na uređenju plaže Kolovare, od stare Poliklinike do bivšeg "Zara beacha", radnici Stipčevića dodatno će urediti šetnicu u dužini 120 metara i širine do 5 metara. Taj je posao procijenjen na oko 250 tisuća kuna bez PDV-a.

- Zahvat će obuhvatiti sanaciju potpornog zida, dopunu i podizanje novog zelenila, izgradnju staze, postavljanje klupa i ostale urbane opreme, a sve u skladu sa suvremenim trendovima i praksama parternog i hortikulturnog uređenja, poručuje Dujela.

Iznos koji im ostane nakon Petrčana i Kolovara, Komunalni odjel će uložiti u dohranu prirodnih plaža od Punte Bajlo, Marexa, Vitrenjaka, Puntamike, Dikla i Kožina.

- Planiramo pojačano dohraniti i plažu uz nedavno obnovljen gat,  „novu rivu" na Puntamici uz dodatno podizanje drvoreda na toj lokaciji, što će obaviti Nasadi, najavljuje Dujela proljetne pripreme za novu turističku sezonu.