Danas do 15 sati znat će se koliko ima prijavljenih za javnu raspravu na prijedlog Urbanističkog plana uređenja (UPU) Bregdetti koje će se u srijedu održati u Gradskoj vijećnici s ograničenim brojem od 25 osoba zbog epidemioloških mjera.

Uz građane i MO Arbanasi i ponekog novinara, interes su iskazali i oporbeni gradski vijećnici.

Ovisno o broju prijavljenih, prezentacija UPU-a će se moći tijekom sutrašnjeg dana ponavljati, doznajemo u Odjelu za graditeljstvo i prostorno planiranje. Prvo predstavljanje predloženog UPU-a s mogućnošću postavljanja pitanja, zakazano je u 10 sati.

Izrađivač UPU-a mješovite zone Bregdetti je Radionica Marušić kao i studije koja je na temu pješačkog koridora uz željezničku prugu predstavljena u listopadu prošle godine. Međutim, ta vizija istočnog dijela Grada koja obuhvaća i zonu Bregdetti baš je danas opet objavljena u Zadarskom listu. Udovoljavaju li rješenja iz te studije traženjima Arbanasa kod javne rasprave za prvi predloženi Plan, kako su u listopadu to utvrdili nadležni, čut će se u srijedu.

Prvi prijedlog UPU-a izradio je i predstavio Block projekt početkom 2019. godine, a on je poništen u prosincu kada je donesena odluka o izradi novog Plana, nakon što je u studenom na adresu Grada Zadra upućeno pismo namjere SN Z Zadar Bay d.o.o. U siječnju je napravljen dvojezični ugovor kojim je procijenjena vrijednost izrade Plana bila 70 tisuća kuna.

Ugovor i to dvojezični, objavljen ovih dana u Glasniku, potpisuju gradonačelnik Branko Dukić i Frank Philipp Albert, njemački poduzetnik za nekretnine i osnivač Supernova - Grupe. Grad Zadar ima obavezu provođenja procedure do usvajanja Plana na Gradskom vijeću, a troškove izrade koju su iz Grada povjerili Radionici Marušić, podmirit će investitor, SN Z Zadar Bay d.o.o sa sjedištem u Zagrebu.