Iako je i građevinska inspekcija Državnog inspektorata nadzorom prošlog tjedna na Poljani Požarišće utvrdila kako je započeo postupak uklanjanja zida i rušenja zida i skala, sudeći prema jučerašnjem stanju nije se puno odmaklo u odnosu na obojane oznake na kamenu.

U svom je izvještaju građevinska inspekcija navela kako je Pravilnikom o jednostavnim i drugim građevinama i radovima određeno da se bez građevinske dozvole i glavnog projekta može graditi ogradni zid visine do 1,6 metra i potporni zid visine do jednog metra, mjereno od najnižeg dijela konačno zaravnanog i uređenog terena uz ogradu odnosno zid do najviše točke ograde odnosno zida.

Iz toga Pravilnika proizlazi da se bez projekta uklanjanja mogu ukloniti takve građevine i izvoditi radovi. Gradnju i uklanjanje ogradnog zida na Poljani Požarišće u nadležnosti je komunalnog redarstva Grada Zadra, navodi se u objavi iz Državnog inspektorata na novinarski upit. No, iz Grada nam već tjedan dana ne odgovaraju na upit o njihovom nalazu.

Nema sumnje da se zid i skale žele srušiti kako bi izvođači radova imali pristup kući koju su kupili od Grada Zadra. Prostor Poljane Požarišće je u vlasništvu RH, a namjena mu je javna površina. Iz Odjela za gospodaranje gradskom imovinom dali su suglasnost da se može postaviti ograda te da se sve uništeno vrati u prvobitno stanje o trošku investitora. To je nova firma Albergo kojoj su osnivači poznati Zadrani: ugostitelj Mita Mičić, košarkaš Marko Popović i nautički menadžer Toni Brok.

Radove izvodi šibenski Bemix, a nadzor Bastion dizajn iz Zadra. Za izvanredno održavanje ne treba građevinska dozvola već samo projekt koji, prema izjavi Mičića, još nije napravljen dok se ne vidi u kakvom je stanju građevina.

Prema jučerašnjim fotografijama, još se čisti ruševna kuća na uzdignutoj lokaciji u bliskom susjedstvu novijih zgrada i s velikim stablom na ulazu u dvorište.

U povijesnoj jezgri nije lako ulaziti u građevinske pothvate, pa ipak, Duca je svojedobno bez rušenja zidova uspio rekonstruirati i izgraditi školu u sklopu Nadbiskupskog kompleksa. A tek u Splitu, gdje nema pristupa motornih vozila, pa se se na Pjaci obnovio hotel Central uz pomoć dizalice i električnih kolica kojima se dovozio sav materijal.