Sjednica Gradskog vijeća Zadra, posljednji put održana 22. prosinca 2020. godine, trebala bi se održati 22. ožujka 2021. godine. Nakon tri mjeseca neodržavanja sjednice predstavničkog tijela, Gradsko vijeće Zadra može biti raspušteno. Iako će se to ionako uskoro dogoditi, gradskoj vlasti to ne bi bilo u interesu.

U pokušaju da dobijemo informaciju o tome kad će biti ta, po svemu sudeći, posljednja sjednica Gradskog vijeća u ovom sazivu, dobili smo samo odgovor drugi tjedan. Kao i to da se materijali pripremaju i treba isprintati na kilograme papira za vijećnike. Ako je to ponedjeljak, kao krajnji zakonski rok od tri mjeseca, onda su materijali trebali već danas stići na adrese gradskih vijećnika. To nije jedino s čime Grad Zadar dolazi u zakonski "cajtnot", odnosno vremenski škripac.

U roku od 60 dana, oni su imali obavezu uskladiti Statute i Poslovnik s odredbama izmjene Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi. Primjerice Grad Pula je to napravila u siječnju. Grad Zadar će možda u ožujku uvrstiti u svoje dokumente izmjene koje se među ostalim odnose na broj vijećnika, njihove naknade, jedno mjesto manje zamjenika gradonačelnika te ostale odredbe o funkcioniranju gradske vlasti nakon svibanjskih izbora.

Gradski pročelnici će sutra, na kolegiju Gradonačelnika, znati kad trebaju biti spremni izaći pred gradske vijećnike. Nema sumnje da će se na dnevnom redu Gradskog vijeća naći po koji urbanistički plan, jer se u resornom odjelu već duže vremena pripremaju za to Gradsko vijeće koje je, prema nekim informacijama, trebalo biti danas 15. ožujka, a prema drugima će biti 23. ožujka.

Kako će se sjednica održati i to se još ne zna. S obzirom na to da bi Gradsko vijeće uživo trebalo biti posljednje "ratište za političke rafale" oporbe, nema sumnje da će se gradske vlasti pozvati na epidemiološku zaštitu i odlučiti da to bude virtualno.

Upravo zakonskim izmjenama koje Grad Zadar još nije uveo u svoje pravne akte ozakonjuje se da "za vrijeme trajanja posebnih okolnosti sjednice predstavničkih tijela iznimno se mogu održavati elektroničkim putem."