"Sad se vidi koliko je važno imati svoje ljude u svim polugama vlasti", tako je gradonačelnik Branko Dukić komentirao današnje uručivanje ugovora od strane državnog tajnika za EU fondove Šime Erlića.

Kao da je ugovor o potrošnji preostalih 3,6 milijuna kuna iz ITU EU programa nešto što je u novoj ulozi Erlić izborio za Zadar. Zato je ispravnija bila čestitka župana Božidara Longina na svom trudu i poslu kojeg je Erlić napravio kao pročelnik za EU fondove.

Naravno da se radi o predizbornoj kampanji, u sklopu koje je Dukić medijima već najavio za dva tjedna susret na Vruljici, na koju se odnosi jedan od dva EU projekta za koje je Erlić donio na potpis ugovore.

Preostali novac iz ITU-a, iz koje je Zadar ugovorio ukupno 173,5 milijuna kuna, kao što smo objavili još u studenom prošle godine, potrošit će se na parterno uređenje Centra za mlade.

Državni tajnik Erlić podsjetio je kako je na prostoru Gradske knjižnice potpisana prva ITU  transakcija za projekt Centar za mlade. I nema sumnje da je on gurao taj dugo pripreman projekt za koji se više puta produžavala valjanost građevinske dozvole za EU financiranje.

Dovršava ga v. d. pročelnika Ante Ćurković, koji ga je "naslijedio" na tom mjestu. On je iznio podatak kako će Centar za mlade s uređenim okolišem koštati 43,5 milijuna kuna. Rekonstrukcija građevine iz vojarne Stjepana Radića bit će završena do kraja lipnja, a kad će biti useljena, ovisit će o faznosti uređenja partera i mogućnosti korištenja.

Gradska knjižnica će u tom novom zdanju dobiti tisuću metara četvornih i nema sumnje da će odmah moći useliti ove godine. Hoće li se prostor između Centra i Gradske knjižnice koristiti kao parking ili će biti polivalentan za razne događaje, ovisit će o dogovoru korisnika. Svakako će se taj dio urediti  u sklopu radova na sređivanju okoliša predviđenog u 2022. godini.

Natječaj za izvođača radova bit će, prema najavi Ćurkovića, objavljen po zatvaranju gradilišta prve faze Centra za mlade.

Radi se o prostoru površine četiri tisuće kvadrata za kojeg je Arhitektura Square iz Zadra izradila projekt uređenja. Predviđene su dvije svjetlosne promenade, dva zelena hodnika koji se mogu koristiti za izložbe na otvorenom te prostor između nekadašnje vojne menze i budućeg Centra za mlade koji se može koristi kao dnevni boravak Zadra.

Radi se o urbanizaciji dijela nekadašnje kasarne koji će, kako je to najavio državni tajnik Erlić, biti novi kulturni prostor u gradskom središtu koje se proteže do Tuđmanove.