Udružene snage policije, Civilne zaštite i Državnog inspektorata "upale" su u subotu u poznatu zadarsku konobu iznad Ulice Hrvatskog sabora.

Kako nam je neslužbeno dojavljeno, u konobi se odvijala privatna svečanost s daleko većim brojem okupljenih osoba od propisanih 10 iz 2 različita kućanstva.

- Po zaprimljenoj dojavi MUP-a, II. PP Zadar, Županijskog centra 112 te Postrojbe civilne zaštite Grada Zadra o okupljanju većeg broja ljudi unutar ugostiteljskog objekta, inspekcijsko postupanje Državnog inspektorata još uvijek u tijeku te po okončanju istoga izvijestit ćemo vas o utvrđenim činjenicama, službeni je odgovor na naš upit kojeg su nam, unatoč tome što je nedjelja, ažurno dostavili iz središnjice Državnog inspektorata koji je nadležan za davanje informacija i izdavanje kazni u ovom slučaju kršenja epidemioloških mjera.

Vlasnik te konobe priznaje grešku, ali ističe kako u objektu nije bilo preko 50 ljudi, koliko se može čuti u javnosti.

- U pitanju su bile krstitke i na okupu je bila 21 osoba. Prvo je u 13:45 sati došla Civilna zaštita koja je utvrdila kako su zatvorene staklene stijenke nakon čega smo ih mi odmah počeli otvarati, no imali smo problem s tim jer su neke zbog silikona zapele. U 14:30 sati stigli su inspektori i policajci, no zabavu nisu prekinuli, već su radili zapisnik do 17 sati kada je svečanost završena, rekao nam je vlasnik konobe koji se nada kako nakon teške godine s velikim minusima neće dobiti još i veliku kaznu.

Nakon izvršenog inspekcijskog nadzora, iz Državnog inspektorata poslali su nam informacije o epilogu slučaja iz kojih je vidljivo kako će ugostitelj proći bez kazne: 

Inspekcijskim nadzorom utvrđeno je kako ugostitelj ima ishođeno rješenje nadležnog upravnog tijela o minimalnim uvjetima za obavljanje ugostiteljske djelatnosti na prostoru za usluživanje na otvorenom.

No, točkom 5. Upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za ugostiteljske objekte i obiteljska poljoprivredna gospodarstva kojima je dozvoljena priprema, dostava i usluživanje na otvorenim terasama i drugim otvorenim prostorima za usluživanje hrane, pića, napitaka i slastica, od 01. ožujka 2021. godine, navedeno je da prostor terase na kojem se uslužuje hrane, pića, napitci i slastice treba biti otvoren. Ako terase imaju pregrade i zidove od pleksiglasa, plastike ili stakla, iste se trebaju ukloniti ili otvoriti. Otvorenom terasom smatra se i terasa koja ima krov i otvoreno više od polovice pripadajućih stijena.

S obzirom da spomenuti ugostiteljski objekt nije ispunjavao uvjete iz cit. točke 5. Upute 15. ožujka ove godine doneseno je usmeno rješenje kojim ugostitelj treba osigurati da prostor na kojem se uslužuje hrana, pića, napitci i sl. bude otvoren sa rokom izvršenja od jednog dana.

Danas, 16. ožujka, utvrđeno je da je ugostitelj izvršio usmeno rješenje.