Prodaja zgrade Poliklinike na Kolovarama za 22.3 milijuna kuna ne nalazi se u finacijskom izvještaju Zavoda za javno zdravstvo kao prihod od prodaje nefinancijske imovine u 2020. godini.

Tek bilješka o tome da se odlukom Županijske skupštine refundiraju troškovi Zavoda koji su nastali u prethodnim godinama vezani za preseljenje, te osigurana sredstva za daljnje investiranje odnosno opremanje i uređenje poslovnih prostora Zavoda u zgradi Poliklinike.

Iznosi se ne spominju. Od Antonije Zubčić, voditeljice Službe za zajedničke poslove koja uz ravnatelja, Zorana Škrgatića potpisuje bilješke uz financijski izvještaj, doznajemo kako su oni od tog iznosa dobili 7.8 milijuna kuna za troškove preseljenja, a u županijskoj riznici još čeka 3.7 milijuna kuna.

- Taj novac će biti utrošen za opremanje školskih ambulanta za koje je Zavod dobio još 230 metara četvornih na prvom katu Poliklinike.

Ostatak od prodaje poliklinike, 10.8 milijuna kuna, prebačen je Općoj bolnici Zadar što se jasno ističe u njihovim bilješkama za financijski izvještaj u 2020.

Zavod je u novoj zgradi Poliklinike, površine 25 tisuća metara četvornih, dobio nesrazmjerno veliki prostor svom udjelu ulaganja. Uz raskošnih pet tisuća metara četvornih na 3. katu te prizemlja s posebnim ulazom, prema suvlasničkom ugovoru, ustupljeno im je još 450 metara četvornih na prvom katu.

Suvlasnički odnosi sa Zavodom riješeni su međuvlasničkim ugovorom kojim je u tijeku upis etažnog vlasništva, napisao nam je ravnatelj Bolnice, dr. Željko Čulina.

Zavod i Bolnica dijele istog osnivača, Zadarsku županiju, koja je prema Zaključku Vlade RH i Sporazumu iz 2006. godine trebala biti suinvestitor koji će prodajom nekretnina građevine i zemljišta Zavoda osigurati opremanje pripadajućih sadržaja nove Poliklinike u visini do 70 milijuna kuna.

Malo tko se sjeća tog Sporazuma, pa čak i bivši ministar zdravstva Dario Nakić koji je iz Zagreba 2016. godine "proslijedio" 25 milijuna kuna za opremanje, što je ušlo kao aneks tog Sporazuma. Uz 23 milijuna kuna od prodaje stare poliklinike, koji su prošli kroz županijsku riznicu, te dotaciju Države od 25 milijuna kuna, Sporazum nije ispoštovan. Zadarska županija očito se 2006. godine preračunala u iznosu od 70 milijuna kuna, potrebnih za useljenje i zapravo nije dala ni kune za opremanje Poliklinike.

I dalje je Država ubacivala milijune u završetak tog objekta koji se počeo graditi novcima samodoprinosa, a profitirao je Zavod za javno zdravstvo kojeg je tada vodila HDZ-ova Mirjana Brnadić. Njezin nasljednik Zoran Škrgatić danas se može pohvaliti kako su s tisuće došli na pet tisuća kvadrata u kojem je smješten i na jednom mjestu radi Zavod za javno zdravstvo.