Županijska ustanova Natura Jadera objavila je natječaj za imenovanje stručne voditeljice, odnosno voditelja.

S obzirom na to da je od samog začetka te ustanove voditeljica mr. sc. Morana Bačić, dipl.ing.biologije i ekologije, pitali smo ravnatelja Damira Perića zbog čega se za njeno mjesto objavljuje natječaj.

Ravnatelj Natura Jadere Damir Perić

- Prema zakonu o zaštiti prirode za to se mjesto obavlja reizbor svake četiri godine. Mi ravnatelji ustanova zaštite prirode, više smo puta tražili da se takva zakonska odredba izmjeni, jer što može napraviti stručnjak za četiri godine, pojasnio je ravnatelj Natura Jadere. Ravnateljsko mjesto je mandatno.

I otkad se stručnjacima daje mandat od četiri godine, mi bi dodali na tu još jednu glupost našeg zakonodavstva.

Osobito kada su u pitanju rijetke struke prirodoslovnog, biotehničkog, biomedicinskog ili tehničkog usmjerenja, te najmanje 5 godina radnog iskustva u struci, što su uvjeti natječaja koji je u tijeku.

I trebao bi to biti reizbor ali za njega treba provesti proceduru: od odluke Upravnog vijeće, do troška objave natječaja, povjerenstva, razgovora, odluke, pa opet Upravnog vijeća do valjda potpisavnja novog ugovora za četiri godine. Kada bi se barem plaća povećala s novim mandatom stručnog voditelja.

U Naturi Jadera, koja brine o zaštičenim dijelom prirode, uz ravnatelja i stručnu voditeljicu, četiri su osobe zaposlene na određeno - preko EU projekata iz kojih se financiraju. Ustanova ima i troje čuvara prirode: jedan od njih je Mate Lukić, koji je već mjesecima angažiran u odredu civilne zaštite Grada Zadra.

Ravnatelj Perić nada se da će Lukić uskoro biti vraćen na radno mjesto koje mu je u proteklom periodu pokrivao glavni čuvar Zoran Božić.