U napredne mreže na području Elektre Zadar uložit će se više od 24 milijuna kuna, izvijestili su u petak iz HEP-a.

Novac je osiguran u sklopu pilot-projekta uvođenja naprednih mreža, prvog EU projekta HEP ODS-a. Zadar je jedno pet distribucijskog područja HEP ODS-a u kojih će se uložiti ukupno 176,83 milijuna kuna, od čega 149,95 milijuna kuna, odnosno 85 posto, čine bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Među 21 distribucijskim područjem uz Elektru Zadar odabrani su Elektroslavonija Osijek, Elektra Zagreb, Elektrodalmacija Split, Elektra Zadar i Elektrojug Dubrovnik.

U sklopu Pilot projekta, HEP ODS-a ulaže u tri funkcionalna područja napredne elektrodistribucijske mreže: naprednu mjernu infrastrukturu, razvoj i optimizaciju konvencionalne mreže te automatizaciju srednjonaponske mreže. Tako će se na području Elektre Zadar ugradit će se 2.600 naprednih brojila kod krajnjih korisnika i 584 brojila u transformatorskim stanicama, 15 energetski učinkovitih transformatora, te 70 daljinski upravljivih rastavnih sklopki i 23 daljinski upravljivih sklopnih blokova.

HEP ODS Monteri ugrađuju sklopku na stupnom mjestu dalekovoda u Bilišanima

- Provođenje Pilot-projekta uvođenja naprednih mreža doprinijet će pouzdanosti napajanja električnom energijom na području Distribucijskog područja Zadar. Ugradnjom energetski učinkovitih transformatora smanjit će se gubici u mreži za 12,6 posto u odnosu na baznu 2014. godinu, ugradnjom naprednih brojila dobit ćemo 2600 novih korisnika s pristupom naprednoj mreži, a ugradnjom daljinski upravljivih sklopki smanjit će se trajanje prisilnih prekida po kupcu za 60 minuta, izjaviio je direktor Elektre Zadar Tomislav Dražić u priopćenju za medije.

I dok HEP ulaže 24 milijuna kuna u mrežu Elektre Zadar, njihova infrastrukturna investicija izgradnje poslovnog kompleksa Vidikovac u zastoju je od ljeta 2019. godine. Ugovoreni izvođači tada su upali u financijske probleme i napustili gradilište uz Ulicu Hrvatskog sabora, ispred čijeg je ulaza do danas "stigao" tek korov. Kad će se nastaviti radovi, pitanje je koje smo uputili HEP-u, a odgovor ćemo objaviti čim pristigne.