Članovi Udruge Vir bez podjela danas su, zajedno s predsjednikom Franom Vučetićem, održali konferenciju za medije kojoj je tema bila "izborna krađa na Viru".

- Kako se bliže lokalni izbori, dužni smo ukazati na dosadašnje radnje, ali i na aktualne aktivnosti načelnika Kristijana Kapovića koje bi mogle utjecati na rezultat glasovanja. Sve to uz pasivnost, prešutno odobravanje institucija u kojima se prečesto prave da ne čuju, ne vide i ne razumiju, rekao je Vučetić.

Vir bez podjela navodi kako je zaposlenicima u tvrtkama koje su u vlasništvu općine, a koji sada imaju prebivalište izvan Vira, naloženo da fiktivno prijave boravište na Viru kako bi mogli glasovati na sljedećim izborima. Mnogima od njih je sugerirano da se prijave kod svojih kolega na Viru. 

- To je uobičajena praksa gomilanja fiktivnih birača koji s Virom nemaju nikakve veze, ali njihovi glasovi u bitnom mijenjaju rezultat izbora ignorirajući stvarnu volju birača. - Očekujemo da PU zadarska ovaj put bude vrijedna i pod sloganom "Sigurnost i povjerenje", a sve sukladno zakonu koji ih na to obvezuje, provjere fiktivne stanovnike otoka Vira, kao i fiktivne pružatelje tzv, "izbornog boravišta", ističe Vučetić.

Prema saznanjima na terenu, poduzetnici koji ostvaruju ekstra profit na Viru su već prijavili svoje radnike da stanuju na otoku. U pojedinim, nevelikim kućama, prijavljeno je po 15 ljudi, ističe vijećnica Općinskog vijeća Vira Jadranka Okreša.

- Posljedica je to nerada, ignoriranja, prešutnog osobravanja i sprege pravosuđa, policije i politike koje su oni sami svjesni. Kad već govorimo o lokalnim izborima, spomenimo i činjenicu da su u svim susjednim zemljama Balkana, glasačke kutije prozirne, a samo kod nas su kartonske. Već prilikom otvaranja birališta, neke od njih nisu bile prazne. O brojanju glasačkih listića nakon izbora kao i o nevažećim listićima, suvišno je govoriti, jer materijale nitko ne da obzirom da je sastav biračkih odbora i povjerenstava ponegdje obiteljski biznis. Stoga tražimo da se barem studentima omogući elektronsko glasovanje da ne gube vrijeme na putovanja. Znamo da ovaj prijedlog u ovom trenutku ide u domenu domoljubne izdaje..., zaključuje predsjednik Udruge.

Vučetić je na kraju istaknuo kako je Udruga Vir bez podjela ovaj put odlučna u namjeri da se volja pravih glasača poštuje, ma kakva ona bila, i da konačno nakupine paralelnog političkog sustava budu eutanazirane.