Natječaj za kupnju kućica na Muraju za milijun kuna bit će objavljen kroz koji dan, konačna je najava Ante Ćurkovića, v.d. pročelnika Odjela za EU fondove.

Iako je to bilo najavljeno nešto ranije, zbog složene procedure izmjena u projektu, kontrole koju provodi SAFU (Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU ), te konačne suglasnosti konzervatora, sve se odužilo.

Grad Zadar financira kupnju kućica novcima koji su preostali iz iznosa kojeg su dobili za uređenje Muraja. Taj posao ugovoren je s vodičkom Minigradnjom na 19 milijuna kuna.

Nakon parternog uređenja Muraja i hortikulturnog oplemenjivanja nove šetnice, svi planirani sadržaji iz projeknog rješenja arhitekta Bogdana Marova još nisu našli svoje mjesto. Na bastionu sv. Roka bit će postavljeno tih 10 dizajniranih drvenih kućica.

Njihova namjena, kako je to napisano, bit će prodaja autohtonih proizvoda, izlaganja i prodaje zanatskih radova te ugostiteljske usluge tradicijskih jela i pića privremenog karaktera. Tko će i prema kojim uvjetima dobiti te kućice, bit će posao Odjela za gospodarenje gradskom imovinom, nakon što kućice stignu u Zadar.

A hoće li to biti do turističke sezone ili kad ona već počne, pitanje je na koje odgovor može dati uspješna provedba natječaja.

Nakon kućica, Odjel za EU fondove u završnoj je pripremi za natječaj postavljanja makete Zadra za koju je idejno rješenje napravljeno u ljevaonici zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti.