Počela je potraga za sezonskim radnicima na što jasno upućuje 129 oglasa radnih mjesta za ugostiteljsko- uslužnu djelatnost u Zadarskoj županiji.

Svoja vrata stalnim sezoncima otvara Turisthotela za svoje turističko naselje Zaton, Hoteli Zadar, hotel Pinija, paška poduzeća, turističke firme Vira, Privlake, Crvene luka te pojedini zadarski ugostitelji i charter firme.

Najtraženija zanimanja su konobari, potom kuhari, od pomoćnih do šefa kuhinje, pizza majstori. Ima tu radnih mjesta za barmene ali i frizere, wellness terapeute, masere, hostese u restoranim i naravno sobarice. Traženi su recepcioniri, osobito oni za noćno dežurstva,  djelatnici u turističkim agencijama i osoblje za održavanje brodova.

Prošle godine u ovo vrijeme se taman zahuktavala korona epidemija te su uobičajene pripreme za turističku sezonu, kao što je zapošljavanje starih i novih sezonaca pale u sjenu zatvaranja ugostiteljskih i turističkih objekata.

Sinoć je Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta  u Otvorenom najavila projekt "Sigurni boravak u Hrvatskoj". Dodjeljivat će se i oznaka za "Stay safe in Croatia" zračnim lukama, benzinskim postajama, muzejima, hotelima, vlasnicima privatnih apartmana...

To znači da ćemo dobiti filtrirani turizam - jer  gosti će ići samo tamo gdje imaju oznaku zaštite i gdje je proveden nadzor. A on će prema najavi ministrice Brnjac koji će biti na tri razine - od Ministarstva turizma i sporta koji će raditi AdHoc kontrole u pridržavanju, druga je kontrola strukovnih udruženja i treća će biti dojmovi na web stranici gdje će gost moći upisati kakvo je poštivanje odrađenih protokola, najavila je nova ministrica turizma.

U svakom slučaju o predsezoni se ne govori iako je rani Uskrs i pada na na simboličan dan 4.4. Prema talijanskoj meteorološkoj izreci "Quattro aprilanti, quaranta duranti"itih 40 dana bi se trebalo vidjeti kakva će nam i sezona biti.