Zadrani su jedva dočekali ispijanje kave u udobnosti terasa ugostiteljskih objekata, čemu svjedoče prizori koje je prvog dana popuštanja epidemioloških mjera zabilježio naš fotograf Saša Čuka.

- Sve je normalno, kao da nikad nismo bili zatvoreni!, prenio nam je dojmove u ime ugostitelja predsjednik njihovog ceha pri Obrtničkoj komori Zadar i vlasnik caffe bara Brazil, Robert Kovačević.

On je pun elana dočekao ovaj ponedjeljak, prvi radni dan nakon puna tri mjeseca stanke tijekom koje su se mogle posluživati tek kave za van.

- Iako je još uvijek zima, pogodio nas je lijepi dan, sve se spojilo. No, jedna lasta ne čini proljeće, pogotovo za naše probleme, ali nemojmo danas o tome. U Dalmaciji većina kafića ima terase, pa je prema informacijama koje imam, otvorila i većina ugostiteljskih objekata u Zadru. Restoranima je malo teže funkcionirati na ovaj način, pa je dio pričekao s otvaranjem. Svakako, ljudi su se zaželjeli rada, a gosti kava u kafićima, rekao nam je Kovačević.

I ovog puta popuštanje mjera odvija se po posebnim uputama, koje su smanjile kapacitet terasa. Stolovi, naime, moraju biti na razmaku od tri metra, radi se maksimalno do 22 sata, a ulazak u zatvoreni dio objekta gostima je omogućen jedino zbog upotrebe toaleta. 

- Pozivam ugostitelje da se pridržavaju svih mjera, da zaposlenici drže maskice, te da svi zajedno drže propisanu socijalnu distancu, poručio je ovim povodom načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije Šime Vicković.