Dječji vrtić Maslačak, Područni objekt Tratinčica, sa svoje tri skupine sudjeluje u obilježavanju manifestacije „Županijo, sretan ti rođendan".

Jaslička odgojna skupina (1-3 god) grupnim likovnim radom "POZDRAV SUNCU" odaje priznanje njima poznatom mjestu koje obilaze u šetnji s roditeljima.

Srednja odgojna skupina (3-5 god) također sudjeluje u manifestaciji s grupnim likovnim radom "ŠUMA MUSAPSTAN".

- Time odajemo priznanje nama posebno dragom mjestu kojeg smo otkrili šetajući stazama u blizini našeg vrtića. Šuma Musapstan pruža nam pregršt zabave i igre, u njoj svakodnevno upoznajemo biljni i životinjski svijet, ona je za nas pravo prirodno blago, volimo ju i čuvamo!, poručuju iz vrtića.

Djeca starije odgojne skupine (5-7 godina) upoznavanje grada Nina započeli su Potragom za blagom grada Nina. Vodič je bila Valentina koja je djeci podijelila karte grada i 10 zagonetki vezanih uz najpoznatije znamenitosti.

- Krenuli smo od spomenika knezu Branimiru preko mosta do ulaza u grad. Upoznali smo se s Condurom Croaticom - starohrvatskim prijevoznim sredstvom, zvonikom crkve sv. Anselma, upoznali smo autohtonu vrstu hrasta i Trg s bunarom. Potragu smo nastavili kod Rimske kuće, a vidjeli smo i gornja gradska vrata i stanište najpoznatijih močvarnih ptica na području Nina. Kod spomenika Grguru Ninskom djeca su zaželjela želju dodirujući njegov nožni palac. Potragu smo završili pronalaskom škrinje s blagom kod najmanje katedrale na svijetu, crkve sv. Križa. Za svečani završetak i usješnu potragu sva djeca su se okrunila papirnatim krunama, izvijestili su iz vrtića.

Mališani iz Tratinčice posjetili su i Arheološki muzej u Ninu.

- Kustosica Majda i kustos Vladimir proveli su nas Muzejom gdje su djeca vidjela brojne zanimljivosti vezane uz povijest grada Nina. Prije povratka u Zadar posjetili smo crkvu sv. Nikole koja je prepoznatljiv simbol Nina i krunidbe kraljeva, javljaju iz vrtića.

Nakon Nina djeca su se upoznala bolje sa znamenitosti grada Zadra i bogatom povijesti starogradske jezgre.

- Krenuli smo od Kopnenih vrata preko Perivoja kraljice Jelene i Trga pet bunara. Zastali smo kod crkve sv. Šime, zatim se preko Kalelarge uputili prema Narodnom trgu, a potom na Forum i do crkve sv. Donata. Povijesnu šetnju obogatili smo obilaskom najveće katedrale u Hrvatskoj, crkve sv. Stošije, a obilazak Poluotoka završili smo na Pozdravu suncu, gdje su djeca slušala zvukove Morskih orgulja i kroz interaktivni kviz rezimirala sve naučeno iz ovog obilaska. Od šetnje smo se nakratko odmorili vožnjom u barci. Barkajol nam je otkrio tajnu da smo prvi vrtić koji se vozio u barci, a i većina djece vozila se po prvi put. Uz pomoć policije uputili smo se do parka Sfinge. Završili smo šetnju Zadrom upoznavanjem sa Sfingom i njezinim tajnama. Djeca su u parku Sfinge crtala na platnenim vrećicama znamenitost koja im je bila najimpresivnija. Oslikane vrećice bit će izložene u Narodnom muzeju, javljaju dojmove iz vrtića uz fotografije obilaska.