Uređaj za zračenje ilitiga linearni akcelerator u Zadru je nesumnjivo postao glavna politička tema.

Iluzorno je očekivati kako će se milijuni kuna za kupnju uređaja prikupiti preko Lige za borbu protiv raka, koliko je jasno da to može jedino Država napraviti. Ali tako da se to dogovori prije puta u Zadar, tako je neozbiljno zvučala izjava predsjednika Vlade Andreja Plenkovića. Ispalo je kako je njemu ministar zdravstva Vili Beroš spremno rekao O.K. - ubacit ćemo Opću bolnicu Zadar uz tri KBC-a u plan za nabavku linearnog akceleratora. Olako, a po nekima neočekivano dano obećanje prava je kamilica u odnosu na poklič - pobijedili smo koronu uoči parlamentarnih izbora.

I sasvim politikanski, ako se zanemari da nam te skupe uređaje zapravo kupuje Europska unija. Bivši ministar Milan Kujundžić 2018. godine predstavio je Nacionalni plan protiv raka, najavljujući kako u narednih deset godina Hrvatska mora nabaviti čak 30 novih linearnih akceleratora, zamijeniti 15 postojećih kojima je prosjek starosti oko 8 godina i nabaviti toliko novih. Nema sumnje da je u tom planu i zadarska bolnica kojoj je put otvorio njegov prethodnik iz Zadra.

Još dok je bio ravnatelj bolnice, dr. Dario Nakić je 2012. godine počeo graditi temelje buduće dnevne bolnice u čiji će ukopani podrum doći taj uređaj za radioterapiju. Kao ministar, dr. Nakić je napravio EU projekt onkološke mreže u koju je ubacio šest novih uređeja - uz kliničke bolničke centre, ministar Nakić dodao je Zadar i Slavonski Brod.

Takvoj odluci "kumovala" je peticija Zadrana na ustavno pravo na zdravlje, a njezino potpisivanje 2016. pokrenula je Liga. Istodobno je ravnatelj bolnice, dr. Željko Čulina ažurirao postojeću dokumentaciju i dobio EU financiranje za gradnju dnevne bolnice. U projektiranju podrumskog dijela zgrade, u koji će se jednog dana smjestiti akcelerator, pomogli su stručnjaci iz KBC-a Zagreb.

- Sada je vrijeme za akcelerator jer se završava dnevna bolnice, kazat će dr. Nakić na tvrdnju kako se kampanja za njegovu nabavku koristi u predizborne svrhe lokalne politike. Tko može tvrditi kako je puka koincidencija primanje predsjednice udruge Zadarski pacijent, koja je bila koalicijska partnerica HDZ-a, te ostale objave na temu Liga i akcelerator na stranici Grada Zadra.

Uređaj za zračenje onkoloških bolesnika godinama se planira. Za njega su se specijalizirali liječnici, stvoren je onkološki odjel, a bit će dodijeljen odjelu nuklearne medicine. Kada? To je pitanje na koje bi sigurno bilo nemoguće dobiti informaciju od ministra Beroša, koji se, kako ispada, isključivo bavi korona epidemijom, dok raste broj oboljelih od drugih, osobito zloćudnih bolesti.

Posljednji takav uređaj nabavljen je u KBC Osijeku po cijeni od 14 milijuna kuna plus PDV-a. U zadarskoj javnosti navodi se cijena od 24 milijuna kuna. U početku je bilo i 30 milijuna. Nedostižan je to iznos i za lokalni HDZ koji je preko Gospodarske komore par puta organizirao akcije za kupovinu skupih dijagnostičkih uređaja za bolnicu. Godine bi prošle i taman bi se prodao stan akademika Šveleca kojeg je Liga 2016. godine ugovorila za turističko iznajmljivanje na 13 godina, dok bi se skupio iznos koji će, prema navodu bivšeg ministra, poslužiti za nabavku neophodne opreme za linearni akcelerator.

Međutim, zdravlje građana pretvoriti u politikantstvo najlakši je put na izbore kako aktualnom gradonačelniku tako i onima koji to žele biti. I ne treba zaboraviti da je zdravlje promjenjiva pojava kao što je to retorika i djelovanje aktualnog ministra, a vrijeme je od obećanja.