Zadranka Maja Biloglav sasvim je slučajno osmislila genijalnu ideju - suvenir To do in Zadar namijenjen svim ljubiteljima vina, opuštenih večeri, plutenih čepova i našeg predivnog grada!

- Ideja je rodila prije dvije godine, na jednom putovanju u Španjolskoj gdje se pilo vino. Cijelo vrijeme su nam ti vinski čepovi bili po rukama, pa mi je palo na pamet kako bi bilo fora imati suvenirčić iz određenog mjesta na čepovima koje ionako mnogi zadržavaju kad piju neko poznato vino. Tada sam se upisala na tečaj keramike u Zadru i sve se nekako posložilo, ispričala nam je Maja.

Tek mali dio znanja stečenog na tečaju keramike, koji još dan danas pohađa, Maja je upotrijebila kako bi u kućnoj radinosti izradila čep - suvenir karakterističan za Zadar, u obliku sv. Donata. Taj je suvenir izrađen od polimerne gline, odnosno mase za modeliranje, a zbog premišljanja oko materijala i ostalih sitnica, čitav je proces, od rođenja ideje do konačnog proizvoda, trajao ukupno dvije godine.

- Prošlog sam Božića, odnosno Nove godine, odlučila svoj suvenir pokloniti prijateljima i obitelji uz bocu vina. Za napomenuti je da su vrlo rijetki znali da sam se uopće time počela baviti. U konačnici su svi i više nego dobro reagirali, pa sam se malo ohrabrila. Do tada bila sigurna hoće li to zaživjeti, ali dogodilo se, zadovoljna je Maja.

Ova će Zadranka svoj proizvod plasirati restoranima, malim vinarijama s kušaonicama, boutique hotelima i delikatesnim suvenirnicama. Interes postoji, ali zasad se čeka bolja situacija u vezi s epidemijom i početak turističke sezone.

- Moj plan za budućnost je plasirati svoj proizvod i u drugim gradovima. Plan je da To do bude u svakom gradu, pretežito u zadarskoj okolici, pa onda i šire, rekla nam je Maja ne otkrivajući još kako će budući čep - suveniri izgledati ni što će predstavljati, ali joj ideja, kako smo uspjeli primijetiti, ne nedostaje.

Za finalizirati cijeli proizvod treba pet dana modeliranja, pečenja, šmirglanja i crtanja. No kako sama Maja kaže, ne pada joj teško, baš naprotiv.

- Želja mi je bila da upišem likovnu akademiju, ali me život nikada nije odveo u tom smjeru. Danas se bavim administracijom i brojkama, a ovo je moj hobi, gušt i terapija, jednostavno volim umjetnost i rad s rukama. Ja se zapravo odmaram dok izrađujem svoje suvenire, otkrila je Maja.

Komplet sv. Donat koji se može nabaviti po cijeni od 30 kuna je suvenir koji se sastoji od tri dijela. Potrebno je: nabaviti bocu vina, uživati ispijajući tu bocu vina, sačuvati čep, ukrasiti ga dijelovima kompleta i ponijeti kući za uspomenu na te lijepe trenutke...