Čim je u Vladinom protokolu najavljen obilazak prostorija Lige protiv raka, bilo je jasno zašto premijer Andrej Plenković tamo dolazi - kako bi rekao kako će država pomoću i nabavci linearnog akceleratora, potrebnog za liječenje onkoloških bolesnika. Nagađanja su se obistinila.

- Prije svega, hvala gradonačelniku Dukiću, županu Longinu, svim dobrim ljudima koji godinama nastoje prikupiti sredstva i svima koji su do sada donirali dva milijuna kuna, a kako čujem i neke nekretnine kako bi se prikupio potreban iznos. Međutim, s obzirom na rad zadarske bolnice i našu strategiju borbe protiv raka, razgovarajući s ministrom zdravstva Vilijem Berošem dogovorio sam da se u sklopu nabave preko Europske unije u ta sredstva uvrsti i zadarska bolnica. Vjerujem da je to dobra vijest koju ste čekali i da će pacijenti na taj način dobiti bržu njegu, rekao je Plenković, nakon što je u pratnji predsjednika Lige protiv raka dr. Ivana Bačića, tajnice Mirjane Dragičević, gradonačelnika, župana i drugih uzvanika obišao prostorije.

Premijer za sada nije rekao u kojem roku će se nabaviti uređaj, ali će se apliciranju na sredstva odmah pristupiti. Zadarska bolnica uređaj će dobiti zajedno s još nekolikohrvatskih bolnica, odnosno kliničkih bolničkih centara. U Zadar neće doći polovni uređaj iz nekog od KBC-a, već novi.

- To će biti konkretan primjer onoga što smo isticali prije šest mjeseci, o 24 milijarde eura koje nam stoje na raspolaganju u programu Gospodarski oporavak. Još jednom se pokazuje koliko je važno naše članstvo u Europskoj uniji, zaključio je Plenković.