Na stranicama Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA objavljen je natječaj kojim će se iz državnog proračuna u 2021. godini sufinancirati izgradnja, postavljanje ili uređenje spomen-obilježja žrtvama stradalima u Domovinskom ratu.

Spomen-obilježja žrtvama stradalima u Domovinskom ratu na području Republike Hrvatske čija će izgradnja odnosno postavljanje ili uređenje biti sufinancirani sredstvima Državnog proračuna u 2021. godini su: arhitektonsko, kiparsko ili drugo djelo, reljef, spomen-ploča, spomenik, građevina ili drugi objekt, sve primjerene estetske vrijednosti za koje je rješenje dobiveno u postupku javnog arhitektonsko- urbanističkog-skulptorskog-krajobraznog natječaja; stroj, prijevozno sredstvo, vojna tehnika i slično, koje je izvan redovne uporabe, a koje se postavlja u prostor; spomen-soba, spomen-kuća ili spomen-dom čije je rješenje dobiveno u postupku arhitektonskog natječaja za izgradnju ili unutarnje uređenje te spomen-područje čije je rješenje dobiveno u postupku urbanističkog, arhitektonskog, krajobraznog i skulptorskog natječaja.

Sufinancirati se mogu sve faze izgradnje, postavljanja ili uređenja spomen-obilježja, a ako idejno rješenje nije dobiveno u postupku javnog natječaja mogu se sufinancirati radovi izgradnje do najviše 60.000 kuna.

Podnositelji zahtjeva za sufinanciranje spomen-obilježja žrtvama stradalim u Domovinskom ratu u Bosni i Hercegovini mogu biti udruge iz Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj samostalno ili udruge, ustanove i organizacije hrvatskog naroda registrirane u Bosni i Hercegovini, a koje moraju dokazati partnerstvo s najmanje jednom udrugom iz Domovinskog rata koja djeluje na području Republike Hrvatske minimalno godinu dana (sporazum o suradnji ili drugi odgovarajući dokument). Javni poziv otvoren je od 15. veljače 2021. godine do 16. travnja 2021. godine.