Zadarska županija na Skupštini u ponedjeljak donijet će dvije odluke o prestanku koncesija uzgoja školjaka na pomorskom dobru. U jednom slučaju Cromaris je odustao od daljnjeg uzgoja nakon završetka europskog projekta, a u drugom obrt za ribarstvo, trgovinu i usluge Katić iz Kaštel Lukšića nije uspio ishoditi potrebne dozvole za uzgajalište.

Krajem prošle godine u Županiji su zaprimili dopis obrta Katić, obrt za ribarstvo, trgovinu i usluge kojim se odriče koncesije za gospodarsko korištenje pomorskog dobra za uzgoj školjki u akvatoriju između Modriča i Selina (Velebitski kanal), zbog nemogućnosti ishodovanja lokacijske dozvole na predmetnom polju usprkos pokušajima u proteklih tri godine, te mole povrat prethodno uplaćenih sredstava. U Županiji su utvrdili kako je zaprimljen svega jedan zahtjev za izdavanje lokacijske dozvole, i to u srpnju prošle godine, a na poziv da se dopuni zahtjev investitor nije odgovorio. Zbog toga se koncesija raskida, ali bez povrata uplaćenih naknada.

U drugom slučaju Cromaris i Zadarska županija sklopili su 2015. godine Ugovor o koncesiji na pomorskom dobru za uzgoj školjki kod otoka Košara, južno od otoka Pašman, na razdoblje od 10 godine. U ovom uzgajalištu provodio se pilot projekt prijenosa novozelandske tehnologije uzgoja daganja, koja je testirana u ECOSEA projektu u regiji Veneto, s efikasnijom proizvodnjom uz značajno smanjenje tehnološkog otpada. Za uzgojna područja Zadarske županije osigurano je oko 150 tisuća eura, a iz Cromarisa su javili kako nakon završetka projekta nemaju drugih interesa za uzgoj školjki na tom području.

Na sjednici Županijske skupštine naći će se tri odluke o dodjeli novih koncesija za uzgoj školjki i ribe. Za uzgoj školjaka na području Selina, sjeverozapadno od mjesta Modrič, javila se Braniteljsko ribarska zadruga Dagnja iz Zadra, a u Velebitskom kanalu uzgajat će ih Cortina d.o.o.. Za uzgoj bijele ribe kod otoka Žižnja ponudu je dostavila Limbora d.o.o. iz Tkona. Nije pristigla niti jedna ponuda za uzgoj školjaka u Novigradskom moru na lokaciji Košćinica.