Mlada umjetnica Alba Miočev nedavno je grafite na bijeloj fasadi Crvenog križa zamijenila prekrasnim muralom u tri dijela.

- Oduvijek se bavim crtanjem, slikanjem i stvaranjem, a želja mi je bila "raditi" zidove. Dok sam studirala na Likovnoj akademiji u Zagrebu upoznala sam Lunara s kojim imam prva iskustva sa slikanjem murala. Najprije je to bilo samo pomaganje te dovršavanje njegovih radova. Skužila da mogu prebaciti isti slikarski pristup na zid jer mi sprej zapravo nikada nije ležao, iako je s njim bilo zabavno. Tada sam krenula sa svojim radovima, počeli su me pozivati na festivale i uključivati u projekte, rekla je Alba. 

Alba je u okolici Zagreba, ali i šire, murale slikala dvije godine, a novi mural nije jedini u Zadru koji je oslikala. 

- U Zadru sam radila za kampus (unutarnje prostorije), stepenice u Vruljici i zidove u caffe baru Indie. Kod murala mi se najviše sviđa to što nisi ograničen ni s čim, osim veličinom zida. Kada radim po narudžbi, kao u posljednjem slučaju, konzultiram se s naručiteljem i ona obje ideje sklopimo u jednu zajedničku. Na festivalima su uglavnom veći zidovi i izazovi, pa biram potpuno drugačiji pristup u svom radu, istaknula je Alba. 

Murali se obično rade od 5-6 dana, može i kraće, a mogu se "razvući" i do tri tjedna...

- Mural je potpuno nešto drugačije od slike u ateljeu. Na ulicama su prisutni ljudi koji daju svoje komentare i gledaju svaki tvoj korak, a svoj rad ne možeš sakriti, nastaviti, prepraviti... Iako mi je to zanimljivo i najviše su pozitivni komentari, nekad te "ubode" par komentara poput "To nije posao za žene" i sl.

- Jednom su čak došli policajci koji su prokomentirali "Curo, lipo ti to radiš" (smijeh). Najteži rad bio mi je definitivno na dizalici dok sam oslikavala kat zgrade, zahtjevno je bilo s te visine...

Albu slikarstvo gleda kao dnevnik i voli raditi u scatchbooku iz kojeg onda "vadi" ono što će prenijeti na sliku ili zid. Inspiracija dolazi iz filmova, videa, svakidašnjeg života... U Zagrebu će i Muzej mamurluka dobiti potpis ove umjetnice, a neke druge stvari je  korona zasad zaustavila.