Na razdjelnom otoku uz semafor kod Poliklinike, omiljenom mjestu za ilegalno polukružno okretanje vozača automobila, Nasadi su jučer posadili četiri palme washingtonie. Riječ je o mjestu na kojemu su palme bile prije rekonstrukcije ceste, ali nisu prepilane zbog radova, nego zbog poznate pošasti crvene pipe, koja je napala većinu palmi na Jadranu. U međuvremenu su pronađeni postupci kojima se pipa može obuzdati, a vrsta washingtonia jedna je od onih koju nametnik najrjeđe napada.

- Željeli smo ovom prostoru vratiti nekadašnji izgled, a kako smo pronašli način kako obuzdati pipu, ponovno sadimo palme. Washingtoniju građani znaju jer je jedna ovakva palma posađena ispod bedema u Foši. Radi se o lijepoj palmi, koja će se, nadamo se, pokazati otpornom i na ovoj lokaciji, rekao nam je direktor Nasada Josip Krnčević.

Iako je u jednom trenutku prijetilo pilanje svih palmi u gradu, pa čak i prelazak na sadnju kanarskih datulja ili autohtonih stabala poput muškog duda (samo ženski razvija plodove), novim postupkom tretiranja palme se uspjelo spasiti, pa čak i početi ponovno saditi.

Nasadi u veljači provode intenzivnu kampanju sadnje stabala, pa su tako u tri ulice na Voštarnici posađene melije, likvidambri, oleandri i kelreuterije, a između hotela Zagreb i Sveučilišta šest stabala koelreuteria paniculata.