Već je neko vrijeme poznato da Općina Sv. Filip i Jakov provodi program izgradnje stanova po Programu društveno poticajne izgradnje (POS) s ciljem zadovoljavanja stambenih potreba građana i poboljšanja kvalitete stanovanja po povoljnim kreditnim uvjetima, a po najnovijim saznanjima ovaj veliki projekt uskoro ulazi u svoju završnicu jer je su tokom posljednjih nekoliko dana uspjela ishoditi četiri potrebne građevinske dozvole za ovaj projekt gradnje.

- Sretan sam što mogu potvrditi da je Općina Sv. Filip i Jakov ishodila četiri građevinske dozvole za gradnju četiri zgrade s 24 POS-ova stana na predjelu Rabatin u Sv. Filipu i Jakovu, istočno od osnovne škole, rekao je Zoran Pelicarić, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov, istaknuvši kako je Općina platila i svu projektnu dokumentaciju za izgradnju ovih stanova.

Ugovor o izradi projektne dokumentacije za izgradnju zgrada POS-a s Organizacijom za planiranje i arhitekturu iz Zagreba ukupne je vrijednosti od 248.625,00 kuna sa PDV-om u skladu sa provedenim otvorenim postupkom javna nabave.

Na ishođenju građevinskih dozvola za izgradnju zgrada koje će se graditi otprilike na sredini terena na Rabatinu u Sv. Filip i Jakovu Općina je radila već neko vrijeme a paralelno se radilo i na potrebnim infrastrukturnim radovima u nekoliko faza. Nakon većine završenih infrastukturnih radova te upravo dobivenih građevinskih dozvola, sljedeća faza projekta podrazumumijeva objavljivanje natječaja za izvođača radova na četiri zgrade s po šest stanova, ukupno 24 POS-ova stana.

- Kroz POS-ov program Rabatin Općina je osigurala ne samo svu potrebitu projektnu dokumentaciju nego je i u vrijednosti od 7 milijuna kuna omogućila svu potrebitu infrastrukturu, puteve, priključak na kanalizaciju, vodu i struju, a sad nas nakon dobivenih građevinskih dozvola i svega postignutog uskoro očekuje i objavljivanje natječaja za sami početak radova na četiri zgrade, istaknuo je Pelicarić.

Infrastrukturni radovi na Rabatinu podrazumijevali su u prvoj fazi izgradnju vodovoda, kanalizacije i 2 km formiranja bijelih puteva. Nakon prve faze odmah se krenulo s drugom fazom ovog projekta što je uključivalo struju te za Osnovnu školu Sv. Filip i Jakov priključak na kanalizaciju. Širokopojasni internet koji je preduvjet, te postavljanje asfalta, nogostupa i rasvjete očekuju se u trećoj fazi kada bude izgrađeno oko 40 posto objekata.

- Kako je Općina osigurala zemljište, projektnu dokumentaciju te svu potrebnu infrastrukturu, cijena stana po metru četvornom bit će do 1.100 eura, a na Rabatinu će se osim 24 POS-ova stana graditi i 60 stambenih objekata. U konačnici će se trebati izgraditi i jedna trafostanica, a procijenjena vrijednost izgradnje cijelokupne infrastrukture skupa s trafostanicom iznosi 20 milijuna kuna, rekao je načelnik Pelicarić.

- Zahvaljujući Vladi RH i Ministarstvu državne imovine na čelu s tadašnjim ministrom Goranom Marićem dobili smo četiri hektara građevinskog zemljišta vrijednog 36 milijuna kuna za stambenu izgradnju na Rabatinu, od čega je hektar za ceste, nogostupe i dvije trafostanice, kaže Pelicarić.

Na temelju Odluke i Ugovora o darovanju, raspisan je javni natječaj za prodaju darovanih zemljišta, sve sukladno zakonima RH kao i općim aktima Općine Sv. Filip i Jakov. Riječ je o 60 parcela za izgradnju obiteljskih kuća koje je u konačnici oko 80 posto kupilo domicilno stanovništvo, dok je oko 20 posto kupaca s područja cijele RH.

- Kao mjeru poticaja, Općinsko vijeće je donijelo i Odluku o oslobađanju žitelja Općine Sv. Filip i Jakov od plaćanja komunalnog doprinosa do 80 posto za prvu nekretninu, ovisno o broju godina prijavljenog prebivališta na području Općine Sv. Filip i Jakov, ističe Pelicarić.

Izgradnja POS-ovih stanova je jedan od koraka demografske obnove Općine Sv. Filip i Jakov te nakon izrade glavnog projekta, projektne dokumentacije, infrastrukturnih radove te ishođenja građevinskih dozvola čini se da je početak izgradnje POS stanova jako blizu. Na natječaj za 24 POS-ova stana na Rabatinu javilo se 70 kandidata dok konačna lista broji 57 kandidata. Osim projektnog zadatka s četiri stambene zgrade, u svakoj po šest stanova, preko puta na Rabatinu u budućnosti se planira i graditi novi dječji vrtić, vatrogasni dom, nova općinska zgrada i centar izvrsnosti.