Portal MojPosao, specijaliziran za zapošljavanje, objavio je statistiku o potražnji za radnicima u protekloj godini, prema kojoj je u njoj objavljeno 26 posto oglasa manje nego u 2019. godini. Pad potražnje za radnom snagom nije svugdje jednako izražen te je do najvećeg pada u broju oglasa došlo u priobalnim županijama te u Zagrebu i okolici. Najveći pad zabilježili su Splitsko-dalmatinska i Primorsko-goranska županija (37 posto), Zagreb i Zagrebačka županija 33 posto, dok je na četvrtom mjestu Zadarska županija, s 32 posto manje oglasa nego u 2019. godini.

Najtraženija zanimanja u 2020. bila su konobar (barmen), prodavač (trgovac), skladištar, programer, kuhar, osnovnoškolski učitelj te radnik u proizvodnji.

Silazni trend u potražnji za radnom snagom iz 2020. nastavljen je i na početku nove godine te najveći pad u prvih mjesec i pol dana 2021. i dalje bilježe Dubrovačko-neretvanska županija (-54%), Zadarska (-37%) i Splitsko-dalmatinska županija (-36%). Dolaskom ljepšeg vremena, popuštanjem mjera i povratkom gospodarskih aktivnosti, oporavak tržišta rada trebao bi se nastaviti u cijeloj Hrvatskoj.