Nakon što su bili zakupci, pa koncesionari, liječnici primarne zaštite trebali bi postati privatnici.

Prema posljednjim zakonskim izmjenama iz 2018. godine, to je samo naziv kojeg će liječnici potkrijepiti s velikom količnom papira, a u suštini se ništa ne mijenja. Osim što mogu legalno  naplaćivati neke usluge mimo HZZO-a, što su mogli i do sada. I što HZZO ne može ništa onima koji, primjerice ambulantu Doma zdravlja dio dana koriste za privatni liječnički biznis. Zbog korona epidemije produžen je rok za primjenu zakona koji je ostao iz ere ministra Milana Kujundžića. Umjesto do kraja 2020. godine, liječnici će svoj status registracije privatnih ordinacija  izmijeniti do kraja ove godine.

Tada će dobiti nove ugovore. Neće se ništa promijeniti ni kod Doma zdravlja u sklopu kojeg je 25 posto iz mreže svake od sedam primarnih zdravstvenih djelatnosti . U praksi to znači da postoji 32 ambulante obiteljske medicine i da je broj liječnika pri Dom zdravlja takav da tko želi može ga napustiti.

U dentalnoj medicini je manjak zubara koji imaju ugovor s HZZO. - Imamo ih 20, a trebali bismo po mreži imati 23. Zato ne možemo nikoga pustiti da raskine ugovor s Domom zdravlja, pojasnila je ravnateljica dr. Renata Bek.

U pedijatrijskoj zdravstvenoj zaštiti Dom zdravlja ima samo dvije svoje liječnice, a 14 pedijatrijskih ambulanta je u mreži za cijelu Županiju. Deficit je i kod ginekoloških ambulanta. Trebali bi ih imati 13, a imamo 12, navodi ravnateljica Doma zdravlja.
Školska medicina nalazi se pri Zavodu za javno zdravstvo, umjesto da je u sustavu koji je izmjenjen tako što djeca nakon pedijatra prelazi kod liječnika obiteljske medicine.