Gradonačelnik Branko Dukić poveo je "svitu" u obilazak gradilišta Providurove palače prema planu predizborne kampanje u koju je krenuo nakon prošlotjednog obraćanja na Kolovarama.

- Mi smo stalno u kampanji, kazao je Dukić na novinarski upit je li to on započeo kampanju, a da još nije službeno potvrđen kandidat.
Dukić je u najavi uređenja Providurove palače, rekao da će to u budućnosti biti novo srce Grada. - Ne želimo da to bude sterilni već prostor za potrebe građana: od kulture, gastronomije, pića do mjesta gdje mogu pročitati knjigu. Ostalo nam je još nekoliko točaka: Citadela, Trg tri bunara... ali moramo nešto raditi i u budućnosti, naveo je Dukić.

Glavni projektant, arhitekt Igor Pedišić objasnio je gradonačelniku funkciju ugrađene čelične konstrukcije, tzv, zmije koja povezuje Providurovu i Kneževu palaču i završava tamo gdje bi trebala započeti treća faza. I koliko god je Pedišić u šali rekao kako treba prvo iseliti HDZ iz Medulićeve, kao i prostor Vodovoda za treću fazu tog projekta, od aktualnog gradonačelnika nije dobio željenu reakciju.

Komentara nije bilo niti na arhitektonsku intervenciju u tom povijesnom prostoru - čeličnu konstrukciju iznad glavnog atrija po kojoj nadzorni inženjeri nisu dali penjanje foto-reporterima.

Na novinarski upit, arhitekt Pedišić kao projektantski nadzor pojasnio je razloge kašnjenja radova na Providurovoj palači koji će, kako je najavio, biti završeni u svibnju. To je zato što se nije znalo u kakvom je stanju konstrukcija, a skidanje žbuke otkrilo je dodatne probleme, da bi prema konzervatorskim uvjetima cijelo gradilište bilo jedna istraživačka sonda, naveo je Pedišić, dodavši i dvostruko veći obuhvat prostora druge faze.

Za razliku od Kneževe, koja je bila u daleko sređenijem stanju, prostor Providurove ima pet tisuća kvadrata, istaknuo je projektant. Tolika je veličina i prostora treće faze u kojem je Vodovod, Obala i lučice te HDZ.

Pročelnik za EU fondove, Ante Ćurković k tome je dodao i složen zahvat pri ugradnji čelične zmije. On je potvrdio kako bi izvođač radova, Krekić Avangrad okolni prostor Trga Petra Zoranića i Poljane Šime Budnića trebao vratiti u prvobitno stanje. Sve što je oštećno u fazi izvođenja radova, mora se prema ugovoru sanirati, ako to potvrdi nadzorni inženjer, rekao je Ćurković.

Iako se radi o gradilištu i premda je od prvih dana uključen u ovaj projekt kao dogradonačelnik Zadra, pročelnik Darko Kasap samo je prema protokolu bio pratnja. Za razliku od pročelnice za kulturu i sport Dine Bušić. Ona je najavila kako se tek treba raditi model upravljanja Providurovom palačom, kao da to nije političko pitanje buduće gradske vlasti.

Novinari koji prate ovaj projekt od početka, mogli su tek danas vidjeti kako u prostoru figurira čelična konstrukcija "zahvaljujući" gradskom protokolu podređenom gradonačelniku Dukiću a ne interesu javnosti.