Dan sjećanja na 28. godišnjicu razaranja franjevačkog samostana i crkve Bezgrešnog začeća BDM u Karinu, obilježen je misnim slavljem za domovinu koje je u župnoj crkvi sv. Male Terezije u Karinu u subotu 13. veljače.

Misu za Domovinu predvodio je fra Žarko Maretić, župnik Dubrave kod Šibenika u koncelebraciji s gvardijanom fra Petrom Klarićem i fra Ivanom Šimuncem župnikom u Gračacu. Prije mise održano polaganje vijenaca i molitva za pokojne franjevce kod grobnice ispred samostana

Vijence su položili predstavnici postrojbi iz Domovinskog rata, Ministarstva hrvatskih branitelja, MORH-a, MUP-a, Zadarske županije te jedinica lokalne samouprave.

U ime Ministarstva branitelja vijenac je položila izaslanica potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Amalija Mišlov Blagojević, u ime Ministarstva obrane izaslanik ministra obrane RH te načelnika Glavnog stožera OSRH-a zapovjednik 93. krila HRZ-a pukovnik Krešimir Ražov te u ime PU Zadarske načelnik PP Benkovac Marijo Brzoja. Počast je odao i župan Zadarske županije Božidar Longin, gradonačelnici Benkovca i Obrovca Tomislav Bulić i Ante Župan te zamjenik načelnika općine Bibinje Šime Sekula.

Karinski samostan iz 1429. g. hrvatski je spomenik kulture nulte kategorije, jedan od 122 sakralna objekta u sastavu Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja sa sjedištem u Splitu koji je bio srušen u srbskoj agresiji na Hrvatsku. Kao odmazdu za doživljeni poraz u oslobodilačkoj akciji Maslenica, Srbi su srušili taj samostan i crkvu 13. veljače 1993. godine. To je bilo najveće razaranje u šeststoljetnoj povijesti tog samostana koji je najstariji od njih petnaest u sastavu te Provincije i uvijek je imao veliku duhovnu, kulturnu i nacionalnu ulogu.

- Draga braćo i sestre, često sam se pitao "Od kuda im tolika mržnja na sve katoličko i hrvatsko"?. Ni prilikom turskih osvajanja ovih krajeva u 16. i 17. stoljeću nije bilo takvih rušenja crkava. Mi kršćani katolici, pored svega moramo opraštati i svojim neprijateljima, kao što Bog uvijek ponovo oprašta nama griješnicima. Mi kršćani, katoloci i pravoslavni, pozvani smo na dijalog, suradnju i suživot, jer isto nam je isto evanđelje. Ne treba zločine zaboraviti, ali treba oprostiti jer opraštajući drugima i samo sebe oslobađamo tereta mržnje. Bilo bi nam lakše opraštati kada bi oni koji su ovo rušili i činili druge zločine priznali svoju krivnju i tražili oproštenje, rekao je u nadahnutoj homiliji fra Žarko Maretić.

Na kraju misnog slavnja gvardijan fra Petar Klarić zahvalio je hrvatskim državnim institucijama, Hrvatskoj vojsci i policiji koji podržavaju taj spomen događaj svojim dolaskom, predstavnicima lokalnih vlasti i branitelja. Liturgijske dijelove pjeva je klapa Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj".