Tema današnje konferencije u PU zadarskoj bila je predstavljanje nacionalne kampanje "Manje oružja, manje tragedija". 

Ova kampanja provodi se u RH od 2007 godine, a 2020. je modernizirana te sufinancirana sredstvima EU kroz Fond za unutarnju sigurnost u sklopu projekta pod nazivom "Jačanje kapaciteta MUP-a u zaštiti ljudi i kritične infrastrukture od događaja koji mogu ugroziti sigurnost".

- Ratna zbivanja devedesetih na području RH ostavila su za sobom velike količine ilegalnog oružja u posjedu građana. U proteklih desetak godina u RH građani su dragovoljno predali više od 3.600 kg eksploziva, 4.200.000 kom streljiva, 3600 kom automatskog i 6.000 komada dozvoljenog, te 300.000 komada rasprskavajućeg oružja (MES), istaknula je policijska službenica za prevenciju kriminaliteta Ivana Marić.

Na području PU zadarske u istom periodu prikupljeno je 90,45 kg eksploziva, 226.294 komada streljiva, 152 kom automatskog oružja te 3.208 komada minsko-eskplozivnih sredstava. No nerijetko se građani pokušavaju riješiti ilegalnog oružja na način da ga odbacuju na neprimjerenim mjestima ili nezakonito prodaju, dok ga oni koji oružje drže u domovima često čuvaju na neprikladan način čime ugrožavaju sigurnost svojih domova i ukućana.


View on YouTube

Policija stoga poziva sve one koji još negdje u svojim domovima čuvaju ili skrivaju ilegalno oružje ili eksplozivna sredstva da pozivom na 192 učine prvi korak prema dragovoljnoj predaji bez sankcija. Koji su daljnji koraci?

- Nakon dojave građana, posebno obučeni policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu doći će na adresu pronalaska u automobilu bez policijskih oznaka i u civilnoj odjeći, gdje će ga na siguran način preuzeti. Takvim postupkom osigurana je anonimnost osobe koja je predala ilegalno oružje, a što je još važnije potencijalna opasnost svedena je na najmanju moguću mjeru, pojasnio je načelnik II. Policijske postaje Josip Gulan.


View on YouTube

Pjesma "Puške i dinje" nastala u suradnji sa poznatim splitskim hip-hop sastavom TBF

Bitno je napomenuti da u situaciji kad se ne radi o dragovoljnoj predaji oružja, već je pronalazak oružja i minsko-eksplozivnih sredstava rezultat kriminalističkog istraživanja, tada se radi o kaznenom djelu za koje je zapriječena i kazna zatvora.

Policijski službenik za PEZ - vodič psa potom je novinarima pokazao simuliranu akciju kako policijska kujica Bela nalazi oružje i minsko-eskplozivna sredstva. Bela je eksploziv pronašla u rezervoaru za gorivo policijskog automobila i za to bila nagrađena! Uslijedila je prezentacija školskog oružja i MES zadarskih policajaca za PEZ koji su posebno obučeni da na siguran način preuzmu opasna sredstva i na taj način opasnosti svode na minimum. Više pogledajte u fotogaleriji našeg fotoreportera Saše Čuke!