Na adresu našeg portala dobili smo potpisan e-mail jednog građanina koji je zamolio da medijskim utjecajem ukažemo na "užasno i zapušteno stanje općenitog prostora kod Konzuma i nekadašnjeg Voxa u Uvali Bregdetti u Arbanasima".

- Napušteni i zarasli parking je apsolutno sramotan, i žalosti da su vladajući slijepi na takvo stanje i zapuštenost, napisao je naš čitatelj.

Prije nekoliko godina u uvali Bregdeti (koju pišemo bez dvostrukog tt u službenom nazivu nakon što je jedan Arbanas u Gradskoj vijećnici rekao kako na arbanaškom bregdeti znači uvala, op.a) pitali smo čiji je prostor bivše Zadranke. Vrag zna, odgovor je kojeg smo dobili od bivšeg gradonačelnika Zadra.

Iako je Grad Zadar prije dvije godine dobio zahtjev zadarske tvrtke Nautilus za izradu Urbanističkog plana uređenja, eufemizam odgovor zapravo je točan. Kada se pogleda zemljišni izvadak tog prostora od 39 tisuća metara četvornih, nema tko nije na njemu imao upisano založeno pravo. Od Austrijanca, Mađara, češko-slovačkih investitora, do Slovenaca i opet Austrijanaca. Svi su oni bili upisani kroz založno pravo na puste milijune eura, ali i švicarskih franaka.

Zadnja firma koja založnim pravom od 4 milijuna eura tereti tu nekretninu je Alfi iz Ljubljane. Od listopada 2020. godine kao vlasnik prostora bivše Zadranke upisan je SN Z Zadar Bay sa sjedištem u Zagrebu, suvlasnika iz Austrije koji se u sudskom registru prikazuju kao investitori trgovačkih centara u Hrvatskoj.

Obuhvat prostora za koji se ponovno radi UPU - Urbanistički plan uređenja

Oni će platiti izradu novog urbanističkog plana uređenja mješovite zone Bregdeti 69 tisuća kuna, koliko je predviđeno planom javne nabave Grad Zadra.

Tek po usvajanju tog plana kojim je predviđena nova stambena gradnja, investitor, za sada nepoznat, može prionuti prenamjeni i uređenju tog prostora u kojem je još uvijek otvorena trgovina Konzuma i koriste se skladišta. Ostala je tužna slika zapuštenosti koju jučer nije mogao uslikati ni naš foto-reporter kojem je čuvar rekao: "Sorry, ovo je privatno".