"U ovom trenutku Sveučilište je zainteresirano za cijelu tu lokaciju s obzirom da se očekuju radovi na starijem dijelu kompleksa, a svakako je potrebno napraviti jedno sveobuhvatno rješenje na toj lokaciji".

Ključna je to rečenica koju nam je napisao resorni županijski pročelnik Ivan Šimunić na pitanja kojima smo problematizirali sadašnjoj i budućnost prostora bivše tehničke škole.

Nakon što su iz nekadašnjeg TŠC-a, škole preselili u novu zgradu, Županija je kao osnivač  staru zgradu Bakmaz dala Sveučilištu, a prostor radionica za gradnju nove školske zgrade. Lokacija je podijeljena na dvije građevinske čestice.

Pročelnika Šimunića kao i ravnateljicu Škole za primjenjenu umjetnosti i dizajn (ŠPUD) Marjanu Bakmaz pitali smo u kojoj fazi priprema gradnje nove škole.

Ravnateljica Bakmaz nema novih informacija osim nade kako bi se u novom ciklusu EU financiranja našli novci za gradnju škole, budući da je "u EU prepoznat značaj strukovnog obrazovanja", ustvrdila je ravnateljica škole koje će do daljnjeg ostati podstanar u gimnazijskoj zgradi u Parku Vladimira Nazora.

- Poznati projektanti Iva Letilović i Igor Pedišić napravili su idejno rješenje prostora, ali nisu dobili uvjete Ministarstva kulture, Konzervatorskog odjela Zadar kako bi se moglo nastaviti s projektiranjem, kazao je Šimunić te dodao kako Županija ima tu 3D projekciju projektnog rješenja.

Vizualizacija prostora bivšeg TŠC  - na zgradu Bakmaz projicirana je velika školska zgrada

Drugi Šimunićev odgovor zapečatio je bilo kakvu mogućnost gradnje nove škole na prostoru nekadašnje tehničke.

"Ne postoji građevinska dozvola za školu, a mogućnosti financiranja ne ovise o osnivaču jer osnivač nema financijskog kapaciteta da bi vlastitim sredstvima mogao financirati tako velike projekte. U ovom trenutku nema nikakvih službenih informacija hoće li se i kada iz europskih ili drugih izvora moći finacirati izgradnja školskih objekata", jasan je Šimunić.

Na pitanje organizacije gradilišta kada počnu radovi na rekonstrukciji školske građevine Bakmaz i budućeg spoja  obnovljenog zdanja i opasno trošnih radionica, Šimunić nije ponudio konkretan odgovor.

- Moguće rušenje starog dijela ovisi o budućem projektu, neovisno o tome hoće li tu biti škola ili drugi obrazovni sadržaji, primjerice za Sveučilište u Zadru, navodi pročelnik Šimunić.

Međutim, Konzervatorski odjel na zamolbu Sveučilišta preko zahtjeva Županije kao vlasnika omogućio je uklanjanje dijela zgrade radionica na istočnoj strani uz ulicu Š. Vitasovića kako bi se mogla osigurati nesmetana komunikacija i organizacija budućeg gradilišta, informacija je koju smo dobili od pročelnika Igora Miletića.

Ipak će biti rušenja, za sad dijela radionica uz Ulicu Šime Vitasovića iz koje se ulazilo u tehničku školu, preko puta parka Jarula.