Na poziv kineske provincije Liaoning, domaćina ovogodišnjeg, 5. susreta lokalnih dužnosnika saveza zemalja Srednje i Istočne Europe i Narodne republike Kine, popularno nazvane inicijativom Kina + 17, putem online platforme na forumu je sudjelovao župan Božidar Longin, objavljeno je iz Zadarske županije.

Video linkom u rad foruma uključili su se predstavnici regionalnih samouprava 17 država Srednje i Istočne Europe, 21 kineske provincije te članovi diplomatskih misija i konzularnih ureda u NR Kini. Uz Zadarsku županiju, Hrvatsku su predstavljale Primorsko-goranska i Varaždinska županija.

„Sudjelujući u radu ove globalno važne udruge, imamo velike mogućnosti za uspostavljanje bilateralne suradnje u raznim područjima poput gospodarstva, prometa, trgovine i obrazovanja. Ovo je također formalna osnova za nastavak suradnje na određenim projektima kroz kvalitetnu razmjenu znanja i iskustva u ostvarivanju vizija regionalnog razvoja između kineskih i hrvatskih predstavnika lokalnih vlasti. Kao što imamo dobre odnose na regionalnoj razini, mogu slobodno reći da na državnoj razini Republika Hrvatska i NR Kina imaju kvalitetnu suradnju, prijateljske i partnerske odnose", istaknuo je, između ostalog, župan Longin tijekom plenarnog dijela sjednice ovog međunarodnog gospodarskog foruma u Shenyagu.

Suradnja između sedamnaest zemalja Srednje i Istočne Europe i NR Kine (China-CEEC 17+1) započela je kao inicijativa kineske vlade usmjerena na promicanje poslovnih i investicijskih odnosa između tih sedamnaest zemalja, u okviru kineske inicijative Jedan pojas - Jedan put. Udruženje je osnovano 2012. godine, a Zadarska županija je punopravna članica Udruge lokalnih dužnosnika zemalja Srednje i Istočne Europe i NR Kine od listopada 2018. godine.

„Suradnja je započela i u okviru Novog pomorskog puta svile gdje je nova luka Zadar u Gaženici 2018. godine postala jedina službena jadranska luka na Putu svile, što nas još jednom podsjeća na Marka Pola, poznatog pomorca rodom s hrvatskog otoka Korčule, kao jednog od najsvjetlijih simbola drevnih i prijateljskih veza između Kine i Hrvatske", dodao je župan koji je istaknuo važnost suradnje i u borbi protiv globalne pandemije koronavirusne bolesti.

„Kroz ovo izazovno vrijeme pandemije, Kinezi su u najtežem vremenu pokazali svoju podršku i prijateljstvo s Hrvatskom dostavljajući Zadarskoj županiji značajne donacije medicinske zaštitne opreme. Ovom prilikom izražavam iskrenu zahvalnost prijateljskim provincijama Hainan i Jiangxi te svim kineskim tvrtkama koje su donirale medicinsku opremu Zadarskoj županiji, odnosno našim zdravstvenim ustanovama", zaključio je Longin.