Godinu dana od otvaranja ponuda na prvi natječaj Odvodnje za nadogradnju uređaja  za pročišćavanje otpadnih voda, jučer su objavljene ponude istih kandidata na novom natječaju, ali sa znatno većim iznosima.

Na jednaku procjenu vrijednosti od 25 milijuna za taj posao kojim bi se napokon uklonio smard s pročistača puštenog u pogon u Ričinama prije 13 godina, Odvodnja je dobila ponude od 37.9 do 48.7 milijuna kuna. Između je ponuda od 38.4 milijuna kuna koliko je taj posao procijenila Zajednica ponuditelja Vodotehna i Sitolor, obje iz Zagreba.

Upravo su oni podnijeli žalbu Državnoj komisiji za kontrolu javne nabave nakon što je u kolovozu prošle godine Odvodnja na prijedlog Povjerenstva poništila natječaj, ali je njihova žalba odbačena. Zajednica se žalila kako to nije fer poslovanje jer su  poništenim natječajem otvorene karte s iznosima ponuda, a time su oni dovedeni u neravnopravni položaj.

Potom je i gradonačelnik Branko Dukić "zapjevao" direktoru Odvodnje Grgi Peronji da bi mogao biti smijenjen ako mu padne i drugi natječaj. Znatno veće ponude od procjene, u Odvodnji su bile očekivane. Tržište je za godinu dana skočilo, a koliko su ponude realne pokazat će analize Povjerenstva te kontrolnih tijela EU pošto se ta investicija pokriva iz ugovorenog sufinanciranja aglomeracije u Zadru od prije dvije i po godine.

Na prvom natječaju, najveću ponudu dao je zagrebački NICRO s cijenom od 28.3 milijuna kuna, što je s PDV-om 35.4 milijuna kuna. Danas njihova ponuda iznosi 37.9 milijuna kuna bez PDV-a. Slovenski RICO svoju ponudu iz svibnja 2020. godina od 26.6 milijuna kuna, u veljači 2021. godine povećao je na 48.7 milijuna kuna. Zajednica ponuditelja Vodotehna i Sitolor iz Zagreba prvu ponudu su dali na 26.4 milijuna kuna da bi sada konkurirali za taj posao s izosom od 38.4 milijuna kuna.