Mještani Vukšića i Provića nakon 26 godina toliko željnog iščekivanja konačno su dočekali "vodovodni san", jer izgradnja vodovoda za njihova mjesta ide u punom zamahu. Izgradnja vodoopskrbnog sustava za Vukšić i Prović započela je krajem 2020. godine.

Radovi su ugovoreni s Vodoinstalacijom d.o.o. Zadar, sklapanjem okvirnog sporazuma na četiri godine. Nositelj projekta je Vodovod i odvodnja Benkovac.

Temeljem okvirnog sporazuma sklapaju se ugovori o izvođenju radova. Izgradnja se vrši prema tri glavna projekta koja su objedinjena u cjelinu radi optimizacije troškova:

- Vodoopskrbni sustav Benkovac - Lišane Otrovičke, 5. faza (obuhvaća izgradnju magistralnog vodoopskrbnog cjevovoda  i to cca 7,5 km DN 300 od spoja na postojeći vodoopskrbni cjevovod pa do naselja Vukšić, te dalje kroz naselja Vukšić i Prović).

- Vodovodna mreža naselja Vukšić (obuhvaća 5,8 km mjesne vodoopskrbne mreže  naselja Vukšić od spoja sa magistralnim cjevovodom).

- Vodovodna mreža naselja Prović (obuhvaća 2,7 km mjesne vodoopskrbne mreže naselja Prović vezane na magistralni cjevovod).

Ugovorena vrijednost radova je 19.966.066,50 kn bez PDV-a, a sredstva za izgradnju osiguralo je javno poduzeće Hrvatske vode.

- Vrijednost radova iznosi 20 milijuna kuna, koje su osigurale Hrvatske vode. Za prošlu godinu osigurano je prvih dva milijuna kuna. Uskoro će Hrvatske vode s izvođačem radova potpisati novi ugovor za 2021 godinu. Očekuje se vodovodizacija za mjesto Bulić, Lepure i zapadnog dijela Islama Latinskog, rekao je gradonačenik Tomislav Bulić.

Početak izgradnje vodovoda za oko 800 stanovnika naselja Vukšić i Prović od životne je važnosti, te predstavlja snažan poticaj za povratak mladih obitelji, malog poduzetništva, seoskog turizma i posebno poljoprivrede.

- Radovi će se odvijati sukladno sklopljenim ugovorima po okvirnom sporazumu s odabranim Izvođačem radova, a isti će se sklapati prema osiguranim sredstvima. U izgradnji ovog vodovoda prednost je što će se odmah paralerno raditi i mjesna vodovodna mreža, iznijela je Božena Ljutić, direktorica Vodovoda i odvodnje Benkovac.

Bunar Drvenjak vrelo života Vukšića

Bunar Drvenjak jedan je od najstarijih bunara u prostoru Vukšića. Predaja kaže da je sagrađen u 14. stoljeću i do danas opskrbljuje vodom mještane Vukšića i Provića. Pored njega 1996. godine na inicijativu Ive Ledenka - Iveka , mještani su sami iskopali i sagradili novi bunar. Novi bunar je velikog kapaciteta, nedavno su dovršeni betonski radovi na vijencu bunara i instalirano je pet priključaka za traktorske cisterne.