Tri mjeseca do lokalnih izbora javnost zanima tko će biti kandidati, dok u najvećim strankama traje proces ispitivanja njihovog plasmana.

Prema rezultatima ankete, koju je za zadarski SDP na 600 ispitanika provela agencija Promocija plus, nadolazeći lokalni izbori mogli bi donijeti velike promjene u "utvrdi HDZ-a", kako vladajući godinama nazivaju Zadar. Iako sva imena i brojke ne otkriva dok sociolozi ne završe svoju analizu, predsjednik GO SDP-a Daniel Radeta ne skriva zadovoljstvo rezultatima ispitivanja.

- Rezultati su iznimno pozitivni. Otvara se povijesna priča, mogućnost da se nakon 30 godina promijeni vlast u Zadru. Gledano po strankama i koalicijama, nalazimo se unutar statističke pogreške, rekao nam je Radeta.

Najizglednija koalicija SPD-a je s Akcijom mladih, a najizgledniji kandidat za gradonačelnika je nezavisni Marko Vučetić, koji je također dobro prošao u anketi.

- Konačnu odluku o tome donijet će Gradski odbor. Naša priča je od samog početka nadstranačka, priča oko koje se okupljaju i druge oporbene političke opcije, nezavisni pojedinci i organizacije, poručio je Radeta.

Županija je za SDP ipak teži teren, pa u javnosti još nije iskristaliziralo niti jedno njihovo ime za župana.

U zadarskom HDZ-u također su u procesu anketiranja, odnosno ispitivanja javnog mnijenja o potencijalnim kandidatima za gradonačelnika i župana. Konačnu odluku donosi središnjica stranke uz "blagoslov" predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića. Ništa novo. Ipak, do rezultata anketa nemoguće je doći iako kolaju neslužbeni podaci o rejtingu kandidata za župana.