Svjetski dan vlažnih staništa obilježava se svake godine 2. veljače. Prije 50 godina na taj je datum u Iranu potpisana Ramsarska konvencija o močvarama od međunarodne važnosti. Cilj konvencije jest zaštita vlažnih staništa kao vrijednih ekosustava iznimno bogatih biološkom raznolikosti.

U Republici Hrvatskoj se na Ramsarskom popisu nalazi samo pet područja: Kopački rit, Lonjsko polje, Crna mlaka, Donji tok rijeke Neretve i Park prirode Vransko jezero, uvršten 2. veljače 2013. godine kao najveće prirodno, bočato i stalno vodeno u Hrvatskoj, od presudne važnosti za očuvanje biološke raznolikosti i život ptica.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana vlažnih staništa naglašava važnost močvara u očuvanju dragocjenih zaliha vode. Potrebe za vodom su sve veće, a zalihe se smanjuju zbog čega nam prijeti opasnost od nedostatka vode. Racionalno korištenje i očuvanje vlažnih staništa, koja su rezervoari pitke vode, ključno je za sprječavanje katastrofe i osiguravanje kvalitete života ljudi u godinama koje dolaze.

Zašto je voda važna za biološku raznolikost, posebice ptica, možete saznati u subotu 6. veljače 2021. godine. Tog dana se na lokaciji Info centra Crkvine i poučnoj stazi „Ptice Vranskog jezera" organizira za sve zainteresirane promatranje ptica s početkom u 11:00 sati. Prijave za sudjelovanje moguće su do petka 5. veljače u 12:00 sati na e-mail: [email protected]

Povodom ovog važnog dana na našem You-Tube kanalu pogledajte najnoviji promotivni film „Park prirode Vransko jezero - mjesto gdje se ptice uvijek iznova vraćaju", autora Gorana Šafareka. Film s prikazom mnoštva predivnih kadrova iz života ptica izrađen je u sklopu Projekta „Revitalizacija i povezivanje atrakcija Parka prirode Vransko jezero". Film je dostupan i na engleskom i njemačkom jeziku.

Izradu video materijala sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj koji je dio projekta "Revitalizacija i povezivanje atrakcija Parka prirode Vransko jezero". Javna ustanova Park prirode Vransko jezero provodi navedeni projekt u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija u okviru poziva „Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode".

Obilježavanju Svjetskog dana močvarnih staništa na poziv JUPP Vransko jezero pridružile su se i lokalne osnovne škole sudjelovanjem u edukativnim radionicama "Maskenbal ptica" i "Močvara u malom".