Zadarski nadbiskup Želimir Puljić priredio je knjižicu "Godina svetog Josipa" u izdanju Zadarske nadbiskupije, namijenjenu svećenicima i vjernicima laicima povodom proglašene Godine sv. Josipa i u njoj iznio poticaje za širenje pobožnosti i čašćenje sv. Josipa u redovitom pastoralnom životu župa i crkvenih zajednica.

Knjižica od 32 stranice sastoji se od povijesnog i molitvenog dijela. Prvi dio naslovljen je "Širimo pobožnost sv. Josipa i iskoristimo mogućnosti dobivanja potpunih oprosta", a drugi dio je naslovljen "Pobožnost svetom Josipu".

- Osobito sam želio aktualizirati i naš doprinos, hrvatski doprinos čašćenju sv. Josipa. U tom kontekstu naveo sam podatak da je Hrvatski sabor, što je bio poticaj zagrebačkog biskupa Martina Borkovića (1597.-1687.) koji je tada bio hrvatski ban i zastupnik Hrvatskog sabora, 1687. godine jednoglasno prihvatio prijedlog da se sv. Josipa proglasi zaštitnikom Hrvatskog kraljevstva. Taj čin proglašenja stavio sam u kontekst vremena u kojem se Hrvatsko kraljevstvo tada nalazilo. To je bilo suženo Hrvatsko kraljevstvo, veliki dio Hrvatske bio je okupiran Otomanskim carstvom, Europa razjedinjena, mi prepušteni sebi. Onda je Hrvatski sabor rekao, kad već ne možemo imati pomoć od ljudi oko nas, utecimo se Nebu i posvetimo Hrvatsku sv. Josipu, kaže nadbiskup Puljić.

Mons. Puljić ističe i podatak da tijekom Godine sv. Josipa vjernici mogu dobiti potpuni oprost.

- Prigoda je u Godini sv. Josipa više upoznati sv. Josipa kao divan lik, divan uzor očeva, divan je zaštitnik ne samo Crkve, nego i obitelji. Sv. Josip je dobar otac, pobožan, skroman, kreativan, ima sve divne kvalitete. U njima se može naći svaki vjernik, osobito svaki otac obitelji, ističe nadbiskup Puljić.

U Zadarskoj nadbiskupiji nalazi se prva crkva koja je u Dalmaciji posvećena sv. Josipu - to je župna crkva sv. Josipa u Obrovcu, izvorno srednjovjekovna građevina iz 15. stoljeća koja je srušenma u Domovinskom ratu te ponovno posvećena 2001. godine. Druga je župna crkva sv. Josipa radnika na Plovaniji.