U nedjelju ujutro iznenada je preminuo dr. sc. Vinko Bakija, doktor znanosti, profesor na Sveučilištu u Zadru i cijenjeni turistički vodič.

Vinko Bakija rođen je u Zadru. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zadru 1992. godine te stekao akademski stupanj profesora sociologije i profesora francuskog jezika i francuske književnosti. Od samog početka studiranja, tijekom ljeta radio je u turizmu, a prva iskustva je sticao u Clubu Méditerranée u Pakoštanima. Zavolivši rad u turizmu, nastavio je i nakon studija raditi u turističkom sektoru, na raznim poslovima (turistička agencija, direktor turističke zajednice, predstavnik turoperatora u hotelskom naselju, turistički vodič i voditelj poslovnice putničke agencije). 

Znanstveni poslijediplomski studij na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu završio je 2010. godine i stekao akademski stupanj magistra znanosti. Od 2003. do 2005. godine radio je kao vanjski suradnik Ekonomskog fakulteta u Splitu, te od 2005. na Odjelu za turizam i komunikacijske znanosti na Sveučilištu u Zadru. 

Doktorski rad pod nazivom "Socioekonomska analiza modela održivosti razvoja turizma u lokalnim zajednicama: studija slučaja Pakoštane" obranio je 2017. godine. Osobni znanstveni i istraživački rad poglavito mu je bio usmjeren prema segmentima kao što su „sociologija turizma", „specifični oblici turizma", "održivi turizam", te „ekonomika slobodnog vremena".

Ujedno je bio predsjednik zadarske Udruge turističkih vodiča "Donat". Godine 2019. nagrađen je nagradom "Nasmiješeno sunce" grada Zadra kao najbolji turistički vodič. Autor je dviju kulturnih ruta Zadarske županije: „Zadar, grad, utvrda" i „Na ruti liburnskog, rimskog i hrvatskog nasljeđa", projekt HERA-S-006, Tourism of Adriatic Heritage, 2016.