Kao jedan od najosebujnijih proizvoda Novigradskog mora, Novigradska dagnja je na dobrom putu da joj bude dodijeljena Zaštićena oznaka izvornosti (ZOI). Naime, odaslana je specifikacija proizvoda za ZOI nakon „kozmetičkih promjena”. Udruga Novigradska dagnja je osnovana kao preduvjet za izradu specifikacije proizvoda za Novigradsku dagnju koja je koštala oko 100.000 kuna. Ministarstvo poljoprivrede sudjelovalo je u financiranju sa 75, a Zadarska županija s 25 tisuća kuna.
Brojna znanstvena istraživanja su nam potvrdila kako je novigradska dagnja drugačija i kvalitetnija od ostalih, međutim ta činjenica je odavno poznata u gastronomskom svijetu. Ove dagnje imaju više mesa to jest bolji indeks kondicije i različit sastav viših masnih kiselina što je zapravo krajnjem potrošaču od najveće važnosti.
Činjenica je da se Zaštićenom oznakom izvornosti štiti isključivo dagnja iz uzgoja, a ne samonikla dagnja koja se inače ne smije izlovljavati u gospodarskom ribolovu jer je područje Novigradskog mora u nadziranoj zoni isključivo za uzgoj školjkaša, a ne za izlov školjkaša.
– Trenutno Novigradska dagnja ima Rješenje Ministarstva poljoprivrede za prijelaznu zaštićenu oznaku izvornosti (nacionalnu). Ministarsvo je u međuvremenu podnijelo zahtjev Europskoj komisiji za registraciju na razini EU. Početkom godine su pristigli komentari Europske komisije na zahtjev te se trenutno radi na korekciji Jedinstvenog dokumenta koji je sastavni dio zahtjeva. Izgledno je da će u ovoj godini biti finaliziran postupak zaštite imena „Novigradska dagnja”. Važno je napomenuti kako se ovdje štiti ime prehrambenog proizvoda, a ne samo dagnja kao dagnja, rekao je savjetnik za ribarstvo i marikulturu, Branimir Baždarić iz Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA.
Sukladno specifikaciji proizvoda, dagnje iz Novigradskog mora moći će se plasirati na tržištu pod nazivom „Novigradska dagnja” u periodu od 1. travnja do 30. studenoga svake kalendarske godine.
Kako je u današnje vrijeme sve vezano uz COVID-19, tako i Novigradska dagnja željno iščekuje poboljšanje epidemiološke situacije prvenstveno radi svog plasmana koji je vezan uz ugostiteljstvo i turističku sezonu.