Zadarsko sveučilište raspolaže s proračunom od oko 160 milijuna kuna, zbog čega spada u financijski moćniju instituciju koja ima gotovo 600 zaposlenih.

A da su uspješni u poslovanju, govori podatak o tome da su 2019. godinu završili u plusu od šest milijuna kuna. Taman toliko koliko im je Gradonačelnik Zadra na politički zadatak "odozgo" dao iz Gradskog proračuna kroz tri godine da bi mogli sklopiti ugovor s izvođačem radova na izgradnji menze i studentskog doma.

Kako je prema bilješkama uz financijski izvještaj, taj višak prihoda i primitaka prenesen na već ostvaren od 28.3 milijuna kuna, zbrajanjem proizlazi kako Sveučilište u Zadru ima ukupan višak od 34.4 milijuna kuna.

Na adresu Ureda rektorice postavilo smo pitanje namjene tog novca.

- Višak sredstava koji je zabilježen krajem 2019. odnosi na akumulirana namjenska sredstva čije je trošenje predviđeno infrastrukturnim projektima, znanstvenim projektima i projektima transfera znanja i tehnologija. Sve je usklađeno s financijskim planom koji kao proračunski obveznik dostavljamo nadležnim državnim institucijama, odgovorili su iz uprave zadarskog sveučilišta.

Mi se i dalje pitamo zbog čega onda Sveučilište nije sudjelovalo u sufinanciranju gradnje infrastrukture, odnosno zašto im nadležno Ministarstvo znanosti nije htjelo odobriti povećan iznos kao udio u ukupnoj investiciji od 81 milijuna kuna kada tako dobro stoje.

Financijska uloga Sveučilišta i resornog ministarstva vjerojatno će se vidjeti i kod ugovaranja rekonstrukcije stare Tehničke, gdje su opet preko Grada Zadra osigurali 26 milijuna kuna od ukupne procjene vrijednosti projekta od 34 milijuna kuna. Konačne brojke dat će natječaj za izvođača radova, koji u pravilu kod EU projekata dovodi do višemilijunskog premašenog iznosa.