U ponedjeljak, 1. veljače u Velikoj vijećnici Doma Zadarske županije s početkom u 10 sati održat će se predstavljanje knjige „Muljatorice- ptice muljevitih područja Zadarske županije", autorice mr.sc. Morane Bačić, stručne voditeljice u javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije Natura-Jadera.

U Hrvatskoj postoji preko 400 vrsta ptica, ali taj broj se konstantno mijenja zbog promjena u prirodi. Na te promjene koje su najčešće uzrokovane ljudskim ponašanjem, posebno su osjetljiva močvarna područja. U Zadarskoj županiji, uz poznati ornitološki rezervat Vransko jezero, postoje još dva ornitološka rezervata i to Kolanjsko blato i Veliko i Malo blato na Pagu te veliki broj muljevitih uvala koje predstavljaju rijetka i vrijedna staništa za očuvanje ptica i prirode te nedovoljno prepoznat potencijal za posebni oblik turizma - promatranje ptica. U knjizi je na jednostavan i zanimljiv način prikazana 141 vrsta ptica koje se mogu vidjeti na muljevitim područjima Zadarske županije.

Na ovaj način Zadarska županija i JU Natura-Jadera obilježavaju Svjetski dan vlažnih (močvarnih) staništa koji se obilježava 2. veljače. Toga se dana ove godine ujedno obilježava i 50 godina od potpisivanja Konvencije o vlažnim područjima - tzv. Ramsarske konvencije.