Nije prvi put da dobivamo informacije o punim, pa čak i prepunim autobusima na međugradskim linijama. Jedna takva je slikom i riječju stigla od zadarskog kulturnjaka koji je otputovao u Zagreb kako bi pogledao Škrtca, najnoviju kazališnu premijeru u metropoli.

Put do zagrebačkog kazališta vodi autobusom u kojem se, za razliku od kazališta, ne poštuju epidemiološke mjere o 40 posto popunjenosti raspoloživih sjedala. I dok bi u autobusu trebala sjediti jedna osoba u redu, na način da sjede naizmjence na sasvim lijevom i sasvim desnom sjedalu, uz obavezu nošenja maske, u kazališnim dvoranama je to striktno.

U zadarskom kazalištu, primjerice, može se popuniti 64 mjesta od raspoloživih 643 sjedalice. Dakle, glumci u predstavi igraju pred 10 posto popunjenog gledališta. Nećemo ni govoriti o ekonomskoj neisplativosti, koliko je strašno igrati pred gotovo avetinjski praznim gledalištem. I onda kada je predstava rasprodana, kao što je to bilo prošlog tjedna. Da ne govorimo kako se ljudskim tijelima ne može zagrijati dvorana a time i atmosfera kazališa kojeg su željni i pretplatnici koji imaju prednost, kao i građani koji odlazak u kazalište doživljavaju kao jedini mogući izlazak u korona vremenima.

Kazalište na "razdvoj se", a autobus? "Lipo smo se svi stisli", poručio je naš Zadranin.