Općinski sud u Zadru naložio je Općoj bolnici Zadar da obitelji dječaka Roka Begonje, koji je preminuo zbog liječničke pogreške tada dežurnog pedijatra Darka Radmana isplati iznos od 1,2 milijuna kuna uvećan za kamate. Radman je pravomoćno proglašen krivim za dječakovu smrt te je osuđen na jednogodišnju zatvorsku kaznu, koju još nije počeo izdržavati. Navedenim iznosom od 1,2 milijun kuna s po 352 tisuće kuna obeštećeni su dječakovi roditelji, dok su djed i baka obeštećeni s po 115.000 kuna. Ostatak iznosa otpada na parnične i druge troškove.

Pokojni Roko Begonja rođen je 15. 7. 2008.godine, a umro je 16. 2. 2015. godine. Bio je zdravo dijete koje je obavilo pregled kod svog nadležnog pedijatra zbog povišene temperature, a postavljena dijagnoza bila je akutna upala grkljana i dušnika te je pedijatar preporučio Ibuprofen. Sljedeći dan Roko u pratnji svoje bake ponovno odlazi kod iste pedijatrice na pregled zbog pojave osipa i crvenila po tijelu, zbog čega je bila postavljena dijagnoza akutne upale sinusa i sumnje na šarlah te je dijete upućeno u laboratorij na pretrage krvi radi potvrde dijagnoze. Po dobivanju laboratorijskih nalaza potvrđena je dijagnoza šarlaha, a u terapiji mu je ordiniran Sumamed. Kako nije bio bolje, kroz noć i u subotu mu je rasla temperatura usprkos terapiji, a tijekom subote popodne počeo je povraćati i imao je slabiji apetit pa su roditelji, baka i djed ulagali napore da mu pokušaju sniziti temperaturu. U nedjelju ujutro su se, uz visoku temperaturu na djetetu pojavili i plavi nokti i usnice, zbog čega su ga odveli na pregled u Dom zdravlja Biograd. Roko je već tada teško hodao i žalio se na nedostatak snage.

Čuvši u Domu zdravlja Biograd kakvo je stanje djeteta, odmah „s vrata" su ih uputili na odjel Pedijatrije u Zada, gdje ga je pregledo prim. Darko Radman. Po tom „pregledu" napisana je dijagnoza šarlaha, a u terapiji je dalje preporučen Sumamed te antipiretik. Rokova obitelj smatrala je da liječnik zna što radi jer je iskusan te su odveli dijete kući i postupali sukladno uputama - dali mu novu dozu Sumameda i nastavili pratiti stanje. Međutim, Roko je tijekom noći počeo osjećati bolove u vratu i otežano mokriti pa su ga ujutro drugi dan ponovno odvezli Hitni pedijatrijski prijem OB Zadar. Roko je zaprimljen petog dana bolesti oko 7,25 h ujutro, zbog febriliteta do 40 stupnjeva C, uz zimice i tresavice zadnja dva dana, teškog disanja, povraćanja i kašlja. Zbog teškog općeg stanja, dijete je bilo hitno smješteno u Jedinicu intenzivne njege, gdje usprkos svim provedenim mjerama liječenja kod tuženika, umire istoga dana, 16. 2. 2015.g. oko 14 sati. Obdukcijom je, uz šarlah, utvrđena i upala pluća i poplućnice oba pluća.

Počinjeni su brojni propusti te je postupano protivno pravilima medicinske struke, utvrdili su roditelji u tužbi, za što su potvrdu dobili u osuđujućoj presudi.

- Liječnik je u trenutku pregleda bio upoznat da svim medicinski relevantnim činjenicama o stanju djeteta - znao je da mu je prethodno dijagnosticiran šarlah, da pije lijek Sumamed, da je febrilan, da otežano diše, da je malaksao i otežano hoda, da zadnja dva dana povraća, kao i o činjenici da je koža djeteta plavkaste boje, da su mu usne i nokti modre boje (a što je i sam vidio) te da su simptomi, a posebno respiratorne smetnje, unatoč terapiji Sumamedom nedvojbeno ukazivali na sumnju u pogoršanje djetetova zdravlja i upalu pluća djeteta. Sve i da isti nije bio upoznat sa svim navedenim simptomima, njegova je dužnost bila da ispita sve postojeće i moguće prisutne simptome bilo kliničkim pregledom djeteta, bilo postavljanjem dodatnih pitanja pratnji djeteta, što on nije učinio, već je površno, aljkavo i manjkavo uzeo i anamnezu djeteta i obavio pregled, da bi povrh svega toga, i potpuno nestručno i suprotno pravilima struke, unio podatke u medicinsku dokumentaciju. Umjesto lijeka Sumamed bilo je nužno odmah propisati penicilinski ili cefalosporinski antibiotik za mišićnu ili vensku primjenu, a koji se sukladno pravilima medicinske struke koriste za liječenje šarlaha za slučaj povraćanja pacijenta i trebao ga je, zbog činjenice da mu se stanje pogoršava ili u najmanju ruku, nikako ne poboljšava nakon toliko dana, uputiti sa takvom dijagnozom na bolničko liječenje.