Proteklih mjeseci više no ikad suočni smo s činjenicom koliko je zdravlje krhko i koliko ga brzo možemo izgubiti. Pandemija koronavirusa naučila nas je da prevencija život znači, a upravo je to najpotrebnija nit vodilja kada je u pitanju jedna od najsmrtonosnijih ženskih bolesti - rak vrata maternice. Unatoč blagom padu smrtosti ovaj tihi ubojica godišnje u Hrvatskoj odnosi više od 100 života. Ugledne liječnice dr. Neda Ferenčić Vrban, specijalistica školske medicine i glavna tajnica Hrvatske lige protiv raka i dr. Jadranka Belan Žuklić, ginekologinje i tajnica Udruge Zdravka ususret Nacionalnom danu borbe protiv raka vrata maternice te Danu mimoza otkrivaju kako pravilnom prevencijom možemo spasiti brojne živote.

- Uz pandemiju kojoj su se pridružili i potresi primijetili smo da je pacijenticama potrebna dodatna podrška i razumijevanje. Veliki dio pacijentica se boji da neće na vrijeme započeti liječenje. Rijetko, ali susrećemo i drugu krajnost da se strahom od COVID bolesti opravdava odgađanje liječenja, otkriva dr. Jadranka Žuklić Belan te dodaje: "Sjećam se žene u ranim četrdesetim s citološkim nalazom CIN III/ karcinom in situ kojoj je preporučen operacijski postupak na početku pandemije, ali ga zbog nerealnog straha nije učinila. Dakako da ja toj osobi potrebna psihološka pomoć, ali na žalost, odgađanjem dijagnostičkih i terapijskih postupaka, povećava se rizik da se u podlozi razvija rak vrata maternice.

Humani papilloma virus (HPV) najčešći je uzročnik raka vrata maternice. Upravo cjepivom protiv HPV-a obolijevanje od ove bolesti mogu svesti na minimum kao i spriječiti brojne druge vrste raka uključujući rak vrata maternice, usne šupljine i ždrijela, rodnice, stidnice, anusa, penisa te spolne bradavice.

- Hrvatska liga protiv raka zauzima se da se napokon počne s adekvatnom provedbom Nacionalnog programa ranog otkrivaja raka vrata maternice, besplatnu edukaciju, cijepljenje i odlazak na redovite ginekološke preglede s PAPA testom, ističe dr. Neda Ferenčić Vrban.

Zbog trenutne epidemiološke situacije ovogodišnji Dan mimoza bit će održan u nešto drugačijim uvjetima. Stručnjaci Prim. Dr. Tatjana Nemeth-Blažić, kordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice, Irena Barišić, dr. med., spec. ginekologije i opstetricije te Neda Ferenčić Vrban, dr.med. podijelit će najnovija saznanja o preveciji i liječenju raka vrata maternice na online konferenciji Dan mimoza. Konferenciji se možete pridružiti u subotu, 23. siječnja u 11 sati putem Cisco web platforme, a pozivni link bit će na web stranici Hrvatske lige protiv raka www.hlpr.hr.