Sudski spor između Goratna u stečaju i Grada Zadra, kao i Grada Zadra i Lignuma još je uvijek na mrtvoj točki iako su u pitanju milijunske odštete zbog davno neplaćenog komunalnog doprinosa za gradnju poslovno - stambenog kompleksa TIZ-a.

U prvom sporu čak 82 milijuna kuna, na koliko je Gortan prije pet godina tužio Grad Zadar i postavio odštetni zahtjev. Lignum, kao suvlasnik je bio je nešto skromniji - postavio je tek 8 milijuna kuna odštete od Grada.

Pokušaj da se obustavi sudski spor koji nije prošao niti na mirenju kod Gospodarske komore. Definitivno je  pao na skupštini vjerovnika Gortana.

Država, koju zastupa Županijsko državno odvjetništvo, nije za nagodbu, a kamoli povlačenje tužbe. Proizlazi to iz informacije koju smo na naš upit dobili od pravne službe Grada Zadra.

"Predmetni sudski spor još uvijek je u fazi prvostupanjskog postupka odnosno bit će nastavljen po obustavi prekida radi otvaranja stečajnog postupka. Stečajni upravitelj zatražio je od Skupštine vjerovnika odobrenje za povlačenje tužbe društva Gortan Zadar d.o.o. protiv Grada Zadra.

Skupština vjerovnika prijedlog stečajnog upravitelja nije odobrila jer nije bilo dovoljno glasova, odnosno prevladao je glas vjerovnika- Republike Hrvatske koju je na Skupštini vjerovnika zastupalo Županijsko državno odvjetništvo. Gradu Zadru odnosno odvjetnici Gordani Knezović koja zastupa Grad Zadar u predmetnom postupku, nisu poznati razlozi ne prihvaćanja prijedloga stečajnog upravitelja od strane Županijskog državnog odvjetništava", navodi se u odgovoru Grada Zadra.

To znači da se na Trgovačkom sudu počinje iznova, pa tako do beskraja.
Zato vrijeme, pitanje svih pitanja je tko će sanirati devastirani dio komunalnog uređenja zamišljenog elitnog naselja TIZ.